Papegaai gebruikt gereedschap om supplementen te maken

vasa

Met kleine kiezels of dadelpitten vermalen de papegaaien schelpjes tot calciumpoeder dat ze vervolgens innemen.

Wetenschappers bestudeerden gedurende acht maanden tien grote vasapapegaaien die in gevangenschap leefden. Vijf van de papegaaien gebruikten gereedschappen. Het is voor het eerst dat het gebruik van gereedschappen bij papegaaien van deze soort wordt aangetoond. De papegaaien gebruiken de gereedschappen om schelpen te malen. Ook dat is bijzonder: het is voor het eerst dat aangetoond wordt dat een niet-menselijke soort gereedschappen gebruikt om iets te vermalen. Wat ook uniek is, is dat de papegaaien gereedschappen met elkaar delen; dat gedrag is eerder nog maar bij een handjevol soorten geobserveerd.

Dadelpitten
Stenen en dadelpitten doen dienst als gereedschappen voor de papegaaien. Ze gebruikten ze om schelpen te vermalen of in stukjes te breken. Vervolgens eten ze de stukjes schelp of het calciumpoeder dat na vermaling overblijft, op.

Eieren
De vogels gebruiken de gereedschappen met name in de periode maart tot midden april. Deze periode gaat vooraf aan het broedseizoen. Mogelijk verzamelen de vogels dan calcium, omdat ze het nodig hebben voor de eieren die ze kort daarna moeten leggen.

Mannetjes
Met name de mannetjes bleken grote interesse te hebben in de schelpen, zo stellen de onderzoekers. Dat lijkt onlogisch: mannetjes leggen tenslotte geen eieren. Maar uit het onderzoek blijkt dat mannetjes voorafgaand aan het paren voedsel uit de maag opbrengt en aan het vrouwtje voert. Mogelijk trakteert hij haar dan ook op een calciumboost.

Of de papegaaien ook in het wild gebruik maken van gereedschappen is nu nog onduidelijk. Ook weten onderzoekers niet hoe het gebruik van gereedschappen onder deze soort tot stand is gekomen. Het kan aangeboren zijn, maar het is ook mogelijk dat de papegaaien elkaar leren om gereedschappen te gebruiken.

Bronmateriaal

"New evidence of tool use discovered in parrots" - University of York
De foto boven aan dit artikel is gemaakt door AEM (cc via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd