Parker Solar Probe overleeft eerste scheervlucht langs de zon

De sonde passeerde onze moederster op slechts 24 miljoen kilometer afstand.

Dat lijkt misschien nog een behoorlijk grote afstand, maar nog nooit heeft een ruimtesonde het aangedurfd om zo dicht bij onze ster in de buurt te komen. En dat heeft natuurlijk een reden. Tijdens deze eerste scheervlucht werd de Parker Solar Probe blootgesteld aan extreme hitte en straling van de zon en moest deze zich door een complex, door de zonnewind gedomineerd gebied worstelen.

Gelukt
Maar het is gelukt. “De Parker Solar Probe is ontworpen om tijdens scheervluchten voor zichzelf en zijn kostbare lading te zorgen, zonder dat we daar vanaf de aarde controle over hebben,” vertelt Thomas Zurbuchen, namens NASA. “En nu weten we dat de Parker Solar Probe daarin geslaagd is.” Een eerste signaal van de sonde onthult dat deze in goede gezondheid is en dat alle instrumenten aan boord naar behoren werken en data verzamelen. Of er tijdens de scheervlucht helemaal geen strubbelingen zijn geweest, is onduidelijk, maar mochten er kleine probleempjes zijn opgetreden dan heeft de ruimtesonde deze zelfstandig opgelost.

Record
Op het moment dat de afstand tussen de zon en de Parker Solar Probe het kleinst was, had de sonde een snelheid van 343.112 kilometer per uur. Een nieuw record. Maar dat record zal niet lang standhouden. De ruimtesonde zal tijdens volgende scheervluchten – waarbij deze de zon nog dichter nadert – nog hogere snelheden noteren.

De gegevens die de Parker Solar Probe tijdens deze eerste scheervlucht heeft verzameld, zullen naar verwachting tegen het einde van deze maand of aan het begin van de volgende maand op aarde arriveren. Onderzoekers kunnen niet wachten; de Parker Solar Probe kan ons meer inzicht geven in het gedrag van onze moederster.

Nieuwsgierig…
…hoe de Parker Solar Probe de intense ontmoetingen met onze moederster weet te overleven? Lees er hier meer over! Wil je meer weten over de missie en wat deze de mensheid moet opleveren? Klik dan hier!

Bronmateriaal

"Parker Solar Probe Reports Good Status After Close Solar Approach" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: ​NASA / Johns Hopkins APL / Steve Gribben

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd