Pasgeboren baby leert in zijn slaap

Baby’s kunnen zich zo razendsnel ontwikkelen, omdat ze niet alleen wanneer ze wakker zijn, maar ook wanneer ze een dutje doen gewoon doorgaan met leren. Dat concluderen onderzoekers. Zelfs wanneer de baby ligt te dommelen, probeert het brein de fysieke wereld voortdurend te doorgronden.

Onderzoekers lieten 26 slapende baby’s een geluidje horen. Dat geluidje werd op de voet gevolgd door een zacht pufje tegen de oogleden van de baby’s. Na twintig minuten hadden 24 baby’s geleerd om op het pufje te reageren door hun oogleden dicht te knijpen. De hersengolven van de baby’s waren ook veranderd.

Goede leerling
“We vonden een basale vorm van leren in slapende pasgeboren baby’s,” vertelt onderzoeker Dana Byrd. “Ze zijn betere leerlingen dan we dachten.” Het is voor het eerst dat onderzoekers vastleggen dat pasgeboren baby’s frequent doorgaan met leren.

Activiteit
“Het slaappatroon van pasgeboren baby’s is heel anders dan dat van oudere kinderen of volwassenen. De baby’s vertonen meer activiteit: de hartslag en ademhaling is heel veranderlijk. Het kan dat dit slaappatroon helpt om de wereld te ervaren en ervan te leren.”

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van hun studie gebruikt worden om al in een vroeg stadium te achterhalen of baby’s een ontwikkelingsachterstand hebben. Zo kan het risico op dyslexie of autisme al snel in kaart worden gebracht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd