Patiënt krijgt ‘s werelds eerste epilepsiewaarschuwingssysteem

Australische doktoren implanteerden een sonde in de hersenen van een man, waardoor de persoon gewaarschuwd wordt als er een epileptische aanval op komst is. Dit is een unicum, want nog nooit eerder werd iemand met dit epilepsiewaarschuwingssysteem uitgerust.

De elektroden op het oppervlak van de hersenen zijn verbonden met een apparaatje in de borstkas. Dit apparaatje meet de elektrische hersenactiviteit. Zodra er een mogelijke epileptische aanval dreigt, laat de pieper van de patiënt dit weten. Hierdoor kan de patiënt preventieve medicatie innemen of hulp zoeken.

“Ik denk dat dit een grote stap vooruit is”, zegt professor Mark Cook van het Saint Vincent’s Hospital in Melbourne. “Als het goed werkt, dan verandert het de levens van veel mensen.”

Onverwachte aanvallen
De eerste patiënt met een waarschuwingssysteem is de 26-jarige Jason Dent. Zijn epileptische aanvallen zijn niet te onderdrukken met medicijnen of chirurgische ingrepen. Op dit moment komen de aanvallen zo onverwachts, dat Dent niet alleen kan rijden, zwemmen of koken.

Meer grip
Zijn moeder – Helen Crossin – hoopt dat het waarschuwingssysteem een verschil maakt. “Als ik weet dat hij veilig is, dan kan ik zelf ook iets meer relaxen”, zegt de vrouw. “En het is fantastisch dat mijn zoon grip krijgt op iets waar hij nooit controle over heeft gehad.”

Wanneer verkrijgbaar?
Het Amerikaanse bedrijf, dat het experimentele apparaat ontwikkelde, beweert dat het apparaat binnen vijf jaar overal verkrijgbaar is. Op dit moment leiden wereldwijd vijftig miljoen mensen aan epilepsie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd