PC laat muziek evolueren en maakt componist overbodig

Kan een goed muziekstuk ontstaan zonder dat daar een componist aan te pas komt? Ja, zo bewijst een computerprogramma dat muziek aan de hand van natuurlijke selectie laat evolueren.

Van geluiden een muziekstuk maken: nu doen componisten en DJ’s dat nog. Maar een nieuw computerprogramma lijkt de concurrentie met deze twee beroepsgroepen aan te kunnen gaan. Het programma heeft daar weinig voor nodig: enkel wat geluiden, de mening van 7000 mensen en de natuurlijke selectie.

Hoe werkt het?
De computer produceerde 100 stukjes muziek die elk acht seconden duurden. 7000 mensen beoordeelden die geluiden via internet. De tien geluiden die als beste werden beoordeeld, werden met elkaar ‘gekruist’: zij werden de ‘ouders’ van een nieuwe sound die eigenschappen van de twee geluiden bevatte. Zo ontstonden 20 nieuwe muziekstukjes die de ouders weer vervingen. Dat is één generatie. Maar daar bleef het niet bij: het computerprogramma heeft inmiddels al meer dan 3500 generaties muziek voortgebracht.

WIST U DAT…

Steeds beter
De latere generaties muziek leken sterk op de akkoorden en ritmes die we vandaag de dag in moderne muziek tegenkomen. De onderzoekers legden de geëvolueerde muziek voor aan proefpersonen. Zij vonden muziek die verder geëvolueerd was, mooier. Dat wijst erop dat de muziek dus door de tijd heen echt beter was geworden, zo is in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences te lezen.

Evolutie van muziek
De onderzoekers wilden met hun studie achterhalen of muziek op dezelfde wijze als levende wezens evolueert. “Iedereen weet dat muziek traditioneel gemaakt wordt door muzikale genieën,” vertelt onderzoeker Armand Leroi. “Bach gaf het stokje door aan Beethoven en die gaf het aan Brahms. Lennon en McCartney gaven het aan de Gallaghers, die het weer aan Chris Martin gaven. Maar is dat echt wat de muzikale evolutie voortdrijft? We vroegen ons af of de keuze die de consument maakt niet de echte kracht achter de mars van de popmuziek is.” Iedere keer als iemand een liedje downloadt, kiest deze niet voor het ene, maar voor het andere liedje. “En een miljoen keuzes is een miljoen creatieve handelingen. En dat is hoe natuurlijke selectie leven op aarde heeft gecreëerd en als blinde variatie en selectie dat kan doen, dan moet het toch ook in staat zijn om een popliedje te maken.”

Goede muziek
En dat bleek inderdaad het geval te zijn. “We wisten dat onze evolutionaire muziekmachine aan de hand van de mening van één gebruiker hele goede muziek kon maken, maar wat we wilden weten was of deze het ook kon met honderden luisteraars die feedback gaven,” vertelt onderzoeker Bob MacCallum. “We kunnen nu vol vertrouwen vaststellen dat dat kan.”

Nieuwsgierig hoe die muziek nu klinkt? Hieronder kunt u deze beluisteren. Bovenaan de muziek na 150 generaties. Daaronder vindt u ‘jongere’ en dus verder geëvolueerde muziek.

Meer weten over dit experiment? Of zelf deelnemen aan het panel dat de drijvende kracht achter de evolutie van muziek vormt? Klik hier!

Bronmateriaal

"On the origin of music by means of natural selection" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Summers (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd