Perseïden 2015: beste sterrenregen in jaren piekt nu!

perseiden

De maan gooit dit jaar in ieder geval geen roet in het eten. Maar zal de bewolking de vallende sterren aan het oog onttrekken?

Vannacht en volgende nacht piekt de sterrenregen die we aanduiden met de Perseïden. Per uur zijn tot wel 100 meteoren (in de volksmond ook wel ‘vallende sterren genoemd’) te zien. De lichtstreepjes ontstaan doordat de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt. In deze baan heeft de komeet onder meer stofdeeltjes achtergelaten. Deze stofdeeltjes komen in botsing met moleculen in de atmosfeer van de aarde en de energie die daarbij vrijkomt, zien wij in de vorm van lichtflitsjes.

Maanlicht
De Perseïden zijn elk jaar in augustus te bewonderen, maar dit belooft één van de beste sterrenregens in jaren te worden. Het is namelijk nieuwe maan, wat betekent dat er dit jaar geen storend maanlicht is dat de lichtstreepjes aan het zicht onttrekt.

“De Perseïden zijn elk jaar in augustus te bewonderen, maar dit belooft één van de beste sterrenregens in jaren te worden”

Bewolking
Maar maanlicht is natuurlijk niet de enige factor die van invloed is op de zichtbaarheid van de meteoren. Doorslaggevend is de bewolking. En wat dat betreft blijft het spannend. Volgens het KNMI kunnen we naarmate de dag vordert enkele opklaringen verwachten en ook komende nacht zijn er naast wolkenvelden enkele opklaringen. En daarmee lijken meteorenspotters allesbehalve vrij baan te hebben. Het heeft er alle schijn van dat ze het geluk moeten hebben zo af en toe tussen de wolken door een meteoor te spotten. Maar goed: niets zo veranderlijk als het weer, dus laat de moed nog niet zakken! Bovendien zijn er ook in de nacht van donderdag op vrijdag veel meteoren te zien en ook in de nachten die volgen kun je – weliswaar iets minder, maar nog altijd meer dan normaal – meteoren bewonderen.

Klaart het op? Dan zijn er tientallen tot wel 100 meteoren per uur te zien. Ga je meteoren spotten? Kleed je dan warm aan en kies een plekje met weinig lichtvervuiling. Richt de blik op sterrenbeeld Perseus. Het lijkt namelijk alsof de meteoren daar vandaan komen (vandaar ook de naam ‘Perseïden’).

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Fred Bruenjes (via NASA).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd