Philae heeft een paar minuten langer contact met de aarde

philae2

De gesprekken tussen Philae en Mission Control worden alsmaar langer. Het eerste gesprek duurde slechts 85 seconden, maar gisteravond nam de gespreksduur toe naar vier minuten.

Gisteravond tussen 23:22 uur en 23:26 uur Nederlandse tijd stuurde Philae opnieuw datapakketten – via de Rosetta-ruimtesonde – naar de aarde. “De verbinding was nu wel minder stabiel”, zegt projectleider Stephan Ulamec.

Op dit moment vangt Philae minimaal drie uur zon per komeetdag. Daarnaast is de temperatuur niet meer extreem laag, waardoor de komeetlander voldoende energie heeft om dagelijks contact op te nemen met de aarde. Nu de komeet de zon nadert, zal Philae alsmaar vaker in het zonnetje zitten en dus meer contact hebben met wetenschappers op aarde.

Onderzoekers zijn al sinds november op zoek naar de landingsplek van Philae op komeet 67P. Vorige week kwam er schot in de zaak. Toen vonden wetenschappers een witte vlek op foto's van de Rosetta-ruimtesonde.  Links is de situatie voor de landing van Philae zichtbaar, in het midden en rechts erna. Is de witte vlek de vermiste komeetlander?
Onderzoekers zijn al sinds november op zoek naar de landingsplek van Philae op komeet 67P. Vorige week kwam er schot in de zaak. Toen vonden wetenschappers een witte vlek op foto’s van de Rosetta-ruimtesonde. Links is de situatie voor de landing van Philae zichtbaar, in het midden en rechts erna. Is de witte vlek de vermiste komeetlander?

Opstarten werkzaamheden
We moeten nog even geduld hebben. Pas wanneer de verbinding weer stabiel is, kan Philae aan de slag. Dan kunnen de procedures voor zijn tien instrumenten namelijk geüpload worden. “Eerst zullen we de niet-mechanische instrumenten activeren”, zegt Ulamec. “Dat zijn de instrumenten die geen boor of hamer gebruiken.” Logisch, want deze instrumenten verbruiken meer energie en dat kan Philae nu nog niet aan.

67P nadert de zon
Op 13 augustus 2015 is de afstand tussen komeet 67P en de zon het kleinst: 180 miljoen kilometer. Dat is nog steeds verder dan de afstand van de aarde tot de zon. Vervolgens reist het ijzige object naar de Kuipergordel, een koude zone buiten de baan van Neptunus. Als Philae tot augustus actief blijft, kunnen wetenschappers voor het eerst van dichtbij zien hoe een komeet actief wordt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd