Piepklein spinnetje pakt zijn prooi recordbrekend snel

Minder dan een milliseconde heeft dit spinnetje nodig om zijn prooi te grijpen. En daarmee is ‘ie – voor zover we nu weten – sneller dan elke andere spinachtige.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Current Biology. Hun artikel handelt over spinnen uit de familie Mecysmaucheniidae. Deze spinnen leven uitsluitend in Nieuw-Zeeland en het zuidelijke deel van Zuid-Amerika en zijn zo op het eerste gezicht niet zo heel indrukwekkend. Ze zijn klein. En ze jagen op de grond naar hun prooien.

Snelheid
Dat de spinnetjes ondanks hun geringe omvang voor even in het middelpunt van de belangstelling staan, komt doordat ze razendsnel zijn. Of beter gezegd: omdat hun cheliceren, oftewel kaken razendsnel zijn. De spinnetjes – die slechts enkele millimeters lang zijn – stalken hun prooi met de monddelen open. Zodra ze de prooi dicht genoeg genaderd zijn, klappen ze deze dicht. Met ongelofelijke snelheden, zo ontdekte onderzoeker Hannah Wood. Om het dichtklappen van de kaken op film vast te kunnen leggen, waren in het geval van sommige spinnetjes wel 40.000 frames per seconde nodig!

Het gezicht van een mannelijke spin uit de Mecysmaucheniidae-familie. Je ziet hier ook heel goed de twee monddelen, die bij deze spinnenfamilie opmerkelijk lang zijn. Afbeelding: Hannah Wood / Smithsonian.
Het gezicht van een mannelijke spin uit de Mecysmaucheniidae-familie. Je ziet hier ook heel goed de twee monddelen, die bij deze spinnenfamilie opmerkelijk lang zijn. Afbeelding: Hannah Wood / Smithsonian.

0,12 milliseconden
Wood en haar collega’s slaagden erin om van veertien soorten uit de Mecysmaucheniidae-familie vast te leggen dat ze de kaken sloten. De snelste soort klapte de kaken in 0,12 milliseconden dicht! De traagste soort was zo’n 100 keer langzamer.

Kracht
Niet alleen de snelheid verbaasde de onderzoekers. Ook de kracht waarmee de kaken dichtsloegen was indrukwekkend. Bij vier soorten was deze zelfs groter dan de spierkracht, wat suggereert dat de bewegingen van de spinnetjes niet direct door de kleine spiertjes van de spin worden aangedreven. De onderzoekers vermoeden dat de spin bepaalde mechanismen heeft ontwikkeld die hem in staat stellen om de energie die nodig is voor zijn snelle, krachtige bewegingen, op te slaan.

Mogelijk kunnen we nog iets leren van deze spinnetjes, stelt Wood. “Veel van onze grootste innovaties zijn geïnspireerd op de natuur. Het bestuderen van deze spinnen geeft ons wellicht aanwijzingen die ons in staat stellen om gereedschappen of robots te ontwikkelen die op nieuwe manieren bewegen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd