Piepkleine radio maakt Internet of Things mogelijk

internet-of-things

Al onze apparaten zijn in de toekomst aangesloten op het internet. De verwachting is dat binnen tien jaar honderd miljard apparaten online gaan, ook in je huiskamer. Internet of Things komt nu nog dichterbij dankzij een piepkleine radio.

Wetenschappers hebben een radio ter grootte van een mier gemaakt, die geen batterij nodig heeft om te werken. De radio haalt zijn energie uit elektromagnetische golven. Het apparaatje is goedkoop en kan de brug vormen van het hedendaagse internet naar het Internet of Things.

Het prijskaartje is enorm belangrijk, vooral wanneer er miljarden apparaten uitgerust moeten worden met een zender en ontvanger. “De door ons ontwikkelde radio kost slechts een paar cent om te maken”, onthult professor Amin Arbabian van de Stanford universiteit.

Omdat de radio erg klein is, verbruikt deze zeer weinig stroom. Stel, de radio van Arbabian zou een AAA-batterij gebruiken, dan blijft het apparaatje langer dan een eeuw actief. De piepkleine wifi-antenne werkt extreem snel met 24 miljard cyles per seconde. De inkomende elektromagnetische golven worden niet alleen opgevangen, maar worden tevens gebruikt als energiebron.

Op dit moment zijn er al honderd stuks gemaakt om te bewijzen dat de radio echt werkt. Hopelijk worden straks de eerste apparaten uitgerust met deze radiochip.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd