Pijnloze besnijdenis van volwassenen door ring

Een machtig wapen in de strijd tegen aids in Afrika zou weleens de besnijdenis van mannen kunnen zijn. Lang bleek dat onhaalbaar, omdat er te weinig medisch personeel is en weinig mannen op de pijnlijke besnijdenis zitten te wachten. De ShangRing brengt echter uitkomst. Het apparaat werkt vrijwel pijnloos en kan snel worden aangebracht.

De ring is in China ontwikkeld en heeft een eerste testfase in Kenia al achter de rug. Christopher – een Keniaanse boer – was één van de proefpersonen. Hij besloot de ring te proberen nadat hij hoorde hoe pijnlijk een gewone besnijdenis was. “Ik dacht dat het de beste manier was om me te beschermen tegen ziektes zoals aids,” vertelt hij.

Zo werkt het
De ShangRing bestaat uit twee plastic ringen. De voorhuid wordt ertussen geplaatst en afgeknipt. Door de verdoving doet dat vrijwel geen pijn. Hechtingen zijn niet nodig en een enorme bloeding blijft uit. Mannen dienen de ShangRing vervolgens tien dagen lang te dragen om de wond te laten helen. Boer Christopher bevestigt dat de besnijdenis tot zijn grote verrassing vrijwel pijnloos was. In totaal zijn in Kenia veertig mannen met de ring besneden. 90 procent van hen was tevreden met de procedure.

Problemen
Besnijdenis kan de kans op een HIV-infectie aanzienlijk verminderen. De voorhuid is namelijk bijzonder vatbaar voor HIV. Hoewel er voor baby’s genoeg materialen zijn om te besnijden, bleef een goede methode voor volwassenen lang uit. Toch is het niet zeker dat de ShangRing de aids-problematiek in Afrika gaat oplossen. In sommige delen van Afrika is besnijdenis vanuit de cultuur ongeoorloofd en wordt een besneden man als incompleet gezien. Bovendien is er de angst dat besneden mannen denken dat ze immuun zijn voor HIV. Samson Agalo is daar een voorbeeld van. Hij liet zich besnijden en dacht zo de ziekte niet meer te kunnen krijgen. Vervolgens deelde hij het bed met verschillende partners. “Als je de besnijdenis gehad hebt, hoef je geen condoom meer te gebruiken,” concludeert hij.

Het helpt
Toch zijn de meeste gezondheidsorganisaties een voorstander van besnijdenis. Volgens Kim Dickson van de Wereld Gezondheidsorganisatie zou een massale besnijdenis voorkomen dat zo’n vier miljoen volwassenen tussen 2009 en 2025 HIV krijgen. Ook Philip Stevens van de Engelse denktank International Policy Network is positief. “Besnijdenis zal waarschijnlijk met elke dollar die we spenderen veel meer doden voorkomen dan andere dingen waar we geld dat bedoeld is voor de bestrijding van HIV voor benutten.” Toch ziet hij wel één hobbel. “Het grootste probleem dat ik voorzie is het overhalen van mannen om zich te laten besnijden.”

Een grootschalig onderzoek naar de ring volgt later dit jaar. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft zo’n vier miljoen dollar vrijgemaakt om deze studie te ondersteunen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd