Pil maakt pubers slimmer

Soms komt de wetenschap plotseling met wel heel praktische toepassingen. Zoals een slimme pil bijvoorbeeld. Het medicijn stimuleert het deel van het brein dat het leergedrag en geheugen regelt. Ideaal voor vergeetachtige en/of huiswerkhatende pubers!

Onderzoekers hebben de hersen-receptor die bepaalt hoeveel mensen kunnen leren ontdekt. Dankzij de vondst kan nu een pil worden ontwikkeld die tieners helpt om hun brein verder uit te breiden.

De receptor alfa4-beta-delta zorgt ervoor dat het leerproces zodra de mens in de puberteit komt, vertraagd wordt. “Voor de puberteit werkt deze receptor nauwelijks en kan er optimaal geleerd worden,” vertelt onderzoeker Sheryl Smith. “Maar tijdens de puberteit krijgt de receptor een verhoogde werking en neemt de prikkelbaarheid van het brein af en dat schaadt het leerproces.” Gevolg: tieners worden massaal naar dure bijlessen gestuurd.

Dankzij de ontdekking is dat binnenkort echter overbodig. Een pil kan ervoor zorgen dat de receptor halt houdt en het geheugen van de pubers beter werkt. Het medicijn zou met name zeer geschikt zijn voor jongeren die niet goed kunnen leren.

Van een pil is in dit stadium van het onderzoek nog geen sprake, maar volgens de onderzoekers kunnen jongeren er ook zelf voor zorgen dat hun brein meer opneemt. Bijvoorbeeld door erge stress te vermijden. Ook blijkt uit het onderzoek dat een wijziging van de leermethoden en motivatie op middelbare scholen kan bijdragen aan een ‘groter’ brein.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd