In deze piramide van de Maya’s gaan nog twee piramides schuil

Met behulp van moderne technologie tonen archeologen aan dat in de piramide nog een derde, veel oudere piramide verstopt zit.

Het draait allemaal om de Piramide van Kukulcán, te vinden in de Chichén Itzá, een oude Maya-stad op het schiereiland Yucatán in Mexico. De piramide is al veelvuldig bestudeerd. In de jaren dertig van de vorige eeuw resulteerden die onderzoeken in de ontdekking van een tweede piramide die zich in de Piramide van Kukulcán bevindt.

Nog eentje
En daar kunnen we nu dus een derde piramide aan toevoegen, zo stellen Mexicaanse archeologen. Deze derde piramide zou tussen de 550 en 800 jaar na Christus zijn gebouwd en is daarmee de oudste van de drie piramides. Het is een belangrijke ontdekking, omdat deze derde piramide heel ‘puur’ is: de Maya’s bouwden deze in een tijdperk waarin ze geen contact hadden met andere beschavingen en dus ook niet door deze beschavingen beïnvloed werden.

In geel is de tweede piramide aangegeven die al in de jaren dertig van de vorige eeuw is ontdekt. In rood de derde piramide waarvan het bestaan tot voor kort onbekend was. Afbeelding: UNAM.
In geel is de tweede piramide aangegeven die al in de jaren dertig van de vorige eeuw is ontdekt. In rood de derde piramide waarvan het bestaan tot voor kort onbekend was. Afbeelding: UNAM.

De methode
De onderzoekers ontdekten de derde piramide met behulp van een innovatieve technologie die geen schade toebrengt aan de piramide. Deze techniek wordt elektrische weerstandstomografie genoemd. De onderzoekers plaatsten honderden elektroden op de piramide en joegen er stroom doorheen. Door vervolgens te kijken naar de mate waarin het elektrisch signaal veranderde, konden ze meer zeggen over hoe de piramide er vanbinnen uitziet.

Bevestiging
Het onderzoek resulteert niet alleen in de ontdekking van een derde piramide, maar bevestigt tevens het bestaan van de tweede piramide die al in de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontdekt. Ook konden de onderzoekers het bestaan van een cenote – een deels met water gevuld gat onder de piramide – bevestigen.

Het nieuwe onderzoek bevestigt het bestaan van een cenote onder de piramide. Afbeelding: UNAM.
Het nieuwe onderzoek bevestigt het bestaan van een cenote onder de piramide. Afbeelding: UNAM.

Grote vraag is natuurlijk waarom de Maya’s de ene piramide rondom de andere bouwden. Daarvoor zijn verschillende redenen te bedenken. De onderzoekers wijzen erop dat de Maya’s nieuwe gebouwen neerzetten als er een wisseling van de macht plaatsvond. Maar ook een verslechtering van die gebouwen kan een reden zijn geweest om aan nieuwbouw te gaan denken. Het slopen van de oude piramides was daarbij geen optie: het waren immers heilige plaatsen.

Bronmateriaal

"Hallan especialistas una segunda subestructura en la Pirámide de Kukulkán, en Chichen Itzá" - INAH
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mauricio Marat / INAH.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd