Plakkerige auto’s kunnen levens redden

Plakkerige stoffen in auto’s kunnen levens redden. Door plakkerige substanties te gebruiken in auto’s vervormen de materialen minder snel bij een botsing. Dit beweren wetenschappers van de universiteit van Harvard.

Paula Mellado en haar collega’s onderzochten hoe makkelijk plastic schijven verkreukelen als ze door een gat worden getrokken. Plastic schijven zonder een dun lijmlaagje vormen kegelachtige structuren, waarna de zijkanten tegen elkaar wrijven.

Wanneer een plastic schijf is gecoat met een dunne laag lijm, dan is zo’n schijf moeilijker door een gat te trekken. Kortom, de schijf biedt meer weerstand.

“Wanneer er sprake is van een plakkerig membraan, dan raken de twee zijden elkaar aan, maar slippen niet”, legt Mellado uit. Wanneer de zijkanten elkaar raken, dan weigert de plakkerige schijf om verder te vervormen. Hierdoor is het moeilijk om de schijf door het gat te zuigen.

Mellado beweert dat het slim is om materialen in auto’s uit te rusten met een plakkerige coating. Bij een botsing vervormen deze materialen niet, maar schuiven ze langs elkaar heen, waardoor de klap van een inslag grotendeels wordt opgevangen. Hierdoor worden er wellicht levens gered.

Hieronder een video van een plastic schijf zonder coating, die door een gat wordt gezogen.

Bronmateriaal

"Sticky cars could save lives" - New Scientist

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd