Planck legt geheimen Melkweg bloot

Nieuwe beelden van de Planck-missie bewijzen dat we zelfs ons eigen sterrenstelsel nog helemaal niet zo goed kennen.

De Planck-satelliet heeft diverse nieuwe beelden van onze Melkweg gemaakt. Op de beelden bespeurden de onderzoekers heel wat nieuwe dingen, zo meldt NASA.

Nevel
Bijvoorbeeld een nevel nabij het hart van de Melkweg (zie hierboven). “De nevel komt uit het gebied dat het centrum van ons sterrenstelsel omringt en lijkt op een vorm van lichtenergie die ontstaat wanneer elektronen door magnetische velden versnellen,” vertelt onderzoeker Davide Pietrobon in een persbericht. Opvallend genoeg is de nevel veel helderder op kortere golflengtes. Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Mogelijk heeft het iets te maken met de vernietiging van donkere materie of wind.

Koud gas. Afbeelding: ESA / Planck Collaboration.

Koud gas
Maar Planck onthult nog meer. “Koud gas op plaatsen waar we het nog nooit gezien hebben,” vertelt onderzoeker Krzysztof M. Gorski. De koude gaswolken vormen eilandjes waar heel veel sterren kunnen ontstaan.

En zo zijn we weer een beetje wijzer geworden. Planck moet ons uiteindelijk helpen om een geheel en duidelijk beeld van de samenstelling van het universum te krijgen. En hopelijk kunnen we op basis daarvan weer conclusies trekken over het ontstaan ervan.

Bronmateriaal

"Planck All-Sky Images Show Cold Gas and Strange Haze" - JPL.NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Planck Collaboration (microgolven) / NASA / DOE / Fermi LAT / D. Finkbeiner et al. (gammastraling).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd