Planeten hebben vrijwel geen invloed op zonneactiviteit

zonnemaximum

De zon volgt een cyclus die zo’n elf jaar duurt. In deze periode neemt de activiteit toe en vervolgens weer af, wat goed te zien is aan het aantal zonnevlekken op het oppervlak. Opvallend genoeg legt Jupiter iedere 11,8 jaar een rondje af om de zon. Is er sprake van een verband?

Vorig jaar schreef wetenschapper J. A. Abreu een interessant paper. Abreu concludeerde dat de magnetische activiteit van de zon op lage termijn wordt beïnvloed door planetaire effecten. Een team van Franse wetenschappers beweert nu dat dit absoluut niet het geval is. Zij hebben technische fouten ontdekt in het statistische onderzoek van Abreu en zijn collega’s.

Onderzoekers R. Cameron en M. Schüssler vergeleken gegevens van planeten met perioden van zonneactiviteit. Het duo vond geen aanwijzingen dat planeten invloed uitoefenen op de zonneactiviteit. Toch kunnen planeten de zon wel beïnvloeden dankzij hun getijdenkracht. Vrijwel ieder object in het zonnestelsel krijgt hiermee te maken. In het geval van de aarde zijn het voornamelijk de zon en de maan die invloed uitoefenen.

Eb & vloed op de zon
De getijdenkracht van planeten is echter zeer klein in vergelijking met andere dynamische krachten. Het verschil tussen eb en vloed op de zon – om in die termen te spreken – is slechts een paar millimeter.

Statistisch insignificant
Daarnaast concluderen de Franse wetenschappers dat enkele overeenkomsten tussen planetaire banen en zonneactiviteit statistisch insignificant zijn. Deze overeenkomsten zijn puur toeval. Dit betekent dat het paper van Abreu de prullenbak in kan. Of komt hij binnenkort met nieuwe bewijzen voor zijn theorie?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd