Planetenjager TESS ontdekt een ‘hete Saturnus’

De planetenjager ontdekt de ene planeet na de andere.

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de splinternieuwe planetenjager TESS het luchtruim koos. En sinds de lancering heeft de planetenjager al wat ontdekkingen op haar naam staan. Afgelopen januari nog, toen TESS op HD 21749b stuitte. En in september deed de planetenjager het bestaan van zowel de superaarde Pi Mensae b, als de rotsachtige LHS 3844b uit de doeken. Maar daar komt nu weer eentje bij. Want de planetenjager presenteert de nieuwe planeet TOI 197.01.

Hete Saturnus
TOI 197.01 zal als ‘hete Saturnus’ aangeduid worden. Die verwijzing naar Saturnus is niet ongegrond. Zo is de nieuw ontdekte planeet een gasbol en ook nog eens negen keer groter dan onze aarde, waardoor hij ongeveer even groot is als Saturnus. TOI 197.01 is ongeveer zestig keer zwaarder dan de aarde. Daarnaast is de planeet erg heet. Dit komt omdat hij redelijk in de buurt van zijn moederster staat; zo heeft TOI 197.01 slechts veertien dagen nodig om een rondje rond de ster te voltooien. Deze moederster is zo’n vijf miljard jaar oud en net een beetje zwaarder en groter dan onze zon.

Meer weten?

Naar verwachting gaat TESS grootse ontdekkingen doen. Wil je meer weten over haar ruimtemissie? Maak dan hier kennis met deze nieuwste planetenjager!

Missie
De missie van TESS is veelbelovend. Zo is het primaire doel het jagen op exoplaneten; planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden. In de komende twee jaar zal TESS vooral kijken naar dichtstbijzijnde en de helderste sterren, in de hoop de helderheid zo nu en dan te zien afnemen. Dergelijke dipjes in de helderheid van de sterren kan namelijk wijzen op een planeet die de ster passeert en een deel van het licht tegenhoudt. Vier camera’s die op de ruimtetelescoop gemonteerd zijn speuren de ruimte heel systematisch af: eerst over het zuidelijke halfrond en vervolgens over het noordelijke. Na twee jaar zal TESS 85 procent van de hemel hebben gescand.

Sterren
Uiteindelijk hopen onderzoekers op een planeet te stuiten waar misschien wel leven mogelijk is. Maar dat is nu nog toekomstmuziek. Wel komen de onderzoekers met een lijst op de proppen waar 25.000 sterren op vermeld staan. Deze zonachtige, oscillerende sterren zouden volgens de onderzoekers erg belangrijk zijn in de verdere zoektocht naar leven. Zij moedigen dan ook aan dat TESS haar pijlen op deze sterren zal gaan richten.

De onderzoekers zijn erg over de bevindingen te spreken. “Dit is slechts de eerste stroom aan gegevens die we van TESS krijgen,” zegt onderzoeker Steve Kawaler. De onderzoeker verwacht dat er tussen de gegevens waar TESS mee aan zal komen zetten, ook enkele wetenschappelijke verrassingen zullen zitten. “We zijn van plan om een onderzoek te starten waar we in eerste instantie nog niet bij hadden stilgestaan,” zegt hij. “Misschien kunnen we bijvoorbeeld ook naar zeer zwakke sterren kijken – witte dwergen – die de toekomst van onze zon en zonnestelsel vertegenwoordigen.”

Bronmateriaal

"Data flows from NASA’s TESS Mission, leads to discovery of Saturn-sized plane" - Iowa State University

Afbeelding bovenaan dit artikel: Gabriel Perez Diaz, Instituto de Astrofísica de Canarias.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd