Plant laat vleermuis nectar ‘horen’

Een plant in het regenwoud gaat wel heel ver om vleermuizen zover te krijgen dat ze een bezoekje aan de bloemen brengen.

Normaal gesproken doen planten er alles aan om bestuivers zoals bijen, vogels en vleermuizen hun kant op te krijgen. Vaak werken ze met de mooiste kleuren om de dieren aan te trekken. En er zijn zelfs planten die heilig geloven in het reclameprincipe ‘sex sells’: zij trekken insecten aan door ze een seksuele ervaring aan te bieden.

Vleermuis
Maar de Marcgravia evenia komt met iets originelers. De plant speelt slim in op de communicatiemiddelen van zijn voornaamste bestuiver: de vleermuis. De plant plaatst een blad over zijn bloemen. Dit blad reflecteert geluiden op een hele bijzondere manier. En dat valt de vleermuizen – die gebruik maken van echolocatie – direct op. Vleermuizen stoten geluiden uit en analyseren de echo ervan om te bepalen waar ze zichzelf bevinden ten opzichte van andere objecten. Dat ene blad boven de bloemen van de Marcgravia evenia zorgt voor zo’n opvallende echo dat de vleermuizen op onderzoek uitgaan.

WIST U DAT…

…sommige vleermuizen vleesetende planten als toilet gebruiken?

Meer bezoekers
Dankzij het blad doen de dieren er ongeveer de helft korter over om de bloemen te vinden. De plant mag zich dan ook verheugen in twee keer zoveel bezoekers. En die bezoekers nemen nectar, maar ook zaden mee. Die zaden laten ze weer ergens vallen, waardoor de plant zich verder kan verspreiden.

Geen kleuren
Het is een slimme zet, zo stelt onderzoeker Marc Holderied. Hij denkt wel te kunnen verklaren waarom de plant voor deze aanpak kiest en niet voor de aanpak met mooie kleurtjes. “Kleuren werken niet als het nacht is in het regenwoud en zeker niet als het om een bestuiver gaat die aan echolocatie doet.”

De onderzoekers weten zeker dat de aantrekkingskracht van de plant op vleermuizen niet aangeleerd is. Tijdens experimenten brachten ze ook vleermuizen die nog nooit met de planten te maken hadden gehad in contact met de M. evenia. En ook zij vonden de plant met het opvallende blad aantrekkelijker. Blijkbaar speelt geluid ook een rol als het om bestuiving gaat. De onderzoekers verwachten in de toekomst nog meer planten te vinden die dit trucje gebruiken.

Bronmateriaal

"Hear my nectar! Dish-shaped leaves attract bats" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ralph Simon (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd