‘Planten denken en slaan herinneringen op’

Planten zijn in staat om te reageren op informatie die in licht zit opgeslagen. Ook kunnen ze zich zo’n interactie heel goed herinneren. Dat beweren Poolse wetenschappers. Planten geven informatie over lichtintensiteit en -kwaliteit via een soort zenuwstelsel van blad naar blad door.

Wanneer licht op één blad valt, reageert de hele plant, zo ontdekten de wetenschappers tijdens een experiment. Die reactie bleek ook in het donker – dus wanneer de gebeurtenis die de reactie op gang had gebracht al verdwenen was – nog door te gaan. Dat wijst erop dat de plant zich dingen kan herinneren. “We lieten licht vallen op de onderste delen van de plant en we zagen veranderingen in het bovenste deel optreden,” vertelt onderzoeker Stanislaw Karpinski. “En de veranderingen gingen door. Ook toen het licht al uit was. Dat was een grote verrassing.”

Verandering
Karpinski toonde tijdens eerder onderzoek al aan dat planten chemische signalen door hun hele ‘lichaam’ kunnen doorgeven. Zo kunnen ze reageren op veranderingen en dat vergroot hun overlevingskansen.

Beschermen
Uit dit nieuwe onderzoek blijkt echter dat planten verschillend kunnen reageren. Ze passen hun reactie aan op de kleur van het licht dat op de bladeren valt. Dat bewijst dat planten ‘denken’. De onderzoekers vermoeden dat de planten de informatie die in het licht zit opgeslagen, gebruiken om zichzelf te beschermen.

Ziekte
“Als we een uur lang licht op de plant lieten schijnen en deze 24 uur later infecteerden met een virus of bacterie dan kon het deze weerstaan. Maar wanneer we de plant voor het licht infecteerden dan kon deze geen weerstand opbouwen. Dus de plant heeft een specifiek geheugen voor het licht dat meebouwt aan het immuunsysteem en kan zich aanpassen aan de omstandigheden dankzij verschillende soorten licht.” En dat is handig. “Elke dag van de week en elk seizoen heeft een eigen karakteristieke kwaliteit van licht. Dus de planten maken op basis van de informatie die in het licht zit opgeslagen een soort berekening om zichzelf tegen ziektes die tijdens zo’n seizoen veel voorkomen te beschermen.”

Zo kan de plant aan het licht ‘zien’ of een seizoen droog, koud of juist warm en vochtig is. En op basis daarvan kunnen dan maatregelen genomen worden. “Dat vereist een inschatting van de situatie en een passende reactie. En dat is een vorm van intelligentie,” zo concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd