Planten groeien bergafwaarts als het warmer wordt

plantDe meeste wetenschappers beweren dat planten bergopwaarts groeien als de aarde opwarmt. Jonathan Greenberg van de universiteit van Californië denkt hier anders over. Hij vertelt dat planten juist bergafwaarts groeien. Zo daalde tussen 1930 en 2000 het leefgebied van verschillende plantensoorten in Californië met gemiddeld tachtig meter.

“De opwarming van het klimaat gaat gepaard met meer neerslag. Hierdoor kunnen planten op locaties leven die warmer zijn”, legt Greenberg uit.

Het is dus niet altijd waar dat het broeikaseffect ervoor zorgt dat veel planten uitsterven. Regen speelt vaak een grotere rol en kan er juist voor zorgen dat planten hun leefgebied kunnen uitbreiden. Uit meteorologische gegevens blijkt dat het de afgelopen eeuw vaker regende ten noorden van 45 graden noorderbreedte, waardoor de verplaatsing van planten in Californië mogelijk op een grotere schaal te zien is. Wellicht ook in Nederland en België.

Greenberg laat weten dat het van groot belang is dat klimaatmodellen verbeterd worden. Hierdoor kunnen de politiek en het bedrijfsleven betere keuzes maken, bijvoorbeeld als het gaat om het redden van bedreigde soorten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd