Plantenetende dinosaurus ter grootte van een kangoeroe ontdekt in Australië

Waarschijnlijk kon deze dino het behoorlijk op een lopen zetten.

Onderzoekers hebben de fossiele resten opgegraven van een nieuwe, plantenetende dino. De dinosaurus heeft de naam Galleonosaurus dorisae gekregen en slenterde zo’n 125 miljoen jaar geleden in het Krijt over Australische vlaktes. De onderzoekers troffen de resten – welke bestonden uit vijf gefossiliseerde bovenkaken – aan in de staat Victoria, in het zuidoosten van Australië.

Naam

De naam Galleonosaurus dorisae verwijst naar de vorm van de bovenkaak, die lijkt op de omgekeerde romp van een zeilschip. Een historisch zeilschip wordt ook wel een galjoen genoemd.

Galleonosaurus dorisae
De onderzoekers maakten in hun studie gebruik van geavanceerde technieken – zoals 3D microscanning – om anatomische informatie over de nieuwe dino te onthullen. De onderzoekers constateren dat de Galleonosaurus een kleine, plantenetende dinosaurus was, die valt onder de Ornithopoda. De gevonden kaken blijken van zowel jonge, als volwassen dinosaurussen te zijn geweest. Daarnaast kon deze dino met de omvang van een hedendaagse kangoeroe, waarschijnlijk erg hard op zijn achterpoten rennen.

Kloofvallei
De dinosaurus zwierf voornamelijk rond in een grote vallei die zich ooit tussen Australië en Antarctica uitstrekte. Ook vier andere dinosaurussoorten uit de Ornithopoda-familie die in Victoria zijn aangetroffen scharrelden hier rond. “De vondst bevestigt dat de diversiteit van kleine dinosaurussen ongewoon hoog was in de kloofvallei,” zegt Herne. “Kleine Ornithopoda lijken het beste te gedijen op de uitgestrekte, beboste gebieden binnen deze regio.”

Artistieke impressie van de Galleonosaurus dorisae in zijn leefomgeving. Afbeelding: James Kuether

Familielid
De Galleonosaurus dorisae is een naaste familielid van Diluvicursor pickeringi, waarvan het skelet vorig jaar nog werd opgegraven. “Het is interessant dat de kaken van de Galleonosaurus en het skelet van de Diluvicurso op dezelfde manier begraven waren in vulkanisch sediment aan de voet van een krachtige rivier,” zegt onderzoeker Matt Herne “Galleonosaurus is echter ongeveer 12 miljoen jaar ouder dan Diluvicurso.” Ten tijde van de Galleonosaurus bevonden er grote en actieve vulkanen langs de oostelijke rand van het Australische continent die sedimenten afzetten. Sommige van deze sedimenten werden door grote rivieren naar het westen vervoerd en kwamen terecht in de grote vallei tussen Australië en Antarctica. Hier vormden ze diepe, sedimentaire bekkens. In de afzettingen raakten de beenderen van dinosaurussen vermengd met boomstammen en takken die ook door de krachtige rivier werden meegesleurd. Zo is bijvoorbeeld ook het skelet van Diluvicurso verstrikt geraakt tussen deze boomstammen. “De vallei is verdwenen, maar we krijgen dankzij rotsen en fossielen wel een kijkje terug in de tijd,” zegt Herne.

De nieuwe studie onthult ook dat Ornithopoda uit Victoria nauw verwant waren aan die uit Patagonië en Argentinië. Dit betekent dat de dinosaurussen zich over verschillende continenten hebben verspreid. “We bouwen gestaag een beeld op van de uitwisseling van dinosaurussen tussen verschillende continenten tijdens het Krijt,” besluit Herne.

Bronmateriaal

"New wallaby-sized dinosaur from the ancient Australian-Antarctic rift valley" - Cambridge University

Afbeelding bovenaan dit artikel: enriquelopezgarre / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd