Plastic blijkt enorme bedreiging voor zeeschildpadden

Alle zeven soorten zeeschildpadden kunnen plastic binnenkrijgen of in plastic verstrengeld raken, zo waarschuwen onderzoekers.

“We weten dat afgedankt plastic een serieuze bedreiging is voor wilde dieren, maar dit onderzoek toont aan dat meer onderzoek hard nodig is, als we de omvang van dit probleem willen begrijpen,” stelt onderzoeker Sarah Nelms, verbonden aan de universiteit van Exeter. Samen met enkele collega’s bracht ze in kaart welke risico’s zeeschildpadden door toedoen van plastic lopen. “Ik was geschokt toen ik ontdekte dat er zo weinig bekend is over de invloed die plastic op zeeschildpadden heeft.”

WIST JE DAT…

…recent voor het eerst een gloeiende zeeschildpad is ontdekt?

Blokkade
Wanneer schildpadden plastic binnenkrijgen – en het onderzoek toont aan dat dat elke zeeschildpad kan overkomen – dan kan het plastic in hun lijf een blokkade opwerpen. Daardoor kunnen ze minder goed voedsel verteren, wat er weer voor zorgt dat hun gezondheid achteruit gaat, de schildpadden minder goed groeien en minder goed in staat zijn om zich voort te planten. En soms kan het zelfs leiden tot de dood.

Verstrikt
Ook verstrikt raken in gedumpt plastic is een serieus probleem voor zeeschildpadden. Ze kunnen snijwonden oplopen door het plastic en zelfs zodanig vast komen te zitten dat ze verdrinken of verhongeren. Ook kan plastic rond hun lichaam komen te zitten, waardoor ze meer weerstand ondervinden tijdens het zwemmen. Plastic op stranden vormt een bedreiging voor jonge zeeschildpadjes die in nesten op het strand het levenslicht zien en door toedoen van rondslingerend plastic bijvoorbeeld moeite kunnen hebben om het water te bereiken.

“De afgelopen 65 jaar is de hoeveelheid plastic die jaarlijks wereldwijd vervaardigd wordt toegenomen: van 1,5 miljoen ton naar 299 miljoen ton”

Maatregelen
De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar het effect dat plastic op zeeschildpadden heeft. Wellicht kunnen op basis van vervolgonderzoek maatregelen worden genomen om zeeschildpadden te redden.

In zee en langs de kust slingerend plastic is een groeiend probleem. De afgelopen 65 jaar is de hoeveelheid plastic die jaarlijks wereldwijd vervaardigd wordt toegenomen: van 1,5 miljoen ton naar 299 miljoen ton. En daardoor is ook de plasticvervuiling zowel op zee als op het land toegenomen. “Het is ontnuchterend als je bedenkt dat bijna elk stukje plastic dat ooit de zee binnen is gekomen er nog steeds is,” stelt onderzoeker Brendan Godley. “Het wordt in kleinere stukjes gebroken en vormt een soep van microplastics die op lange termijn enorme gevolgen kan hebben.”

Bronmateriaal

"Sea turtles face plastic pollution peril" - Exeter.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Klugschnacker (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd