Plastic kan zichzelf repareren

In de toekomst verdwijnen krasjes op de deur van uw auto als sneeuw voor de zon. Wetenschappers beweren namelijk dat zij een nieuw soort plastic hebben ontwikkeld, dat in staat is om zichzelf te repareren na een breuk.

Er zijn nu al verschillende soorten plastic die zichzelf kunnen herstellen. Vaak gaat het om plastic met speciale microcapsules. Wanneer het plastic scheurt, dan worden de microcapsules losgelaten. Deze monomeren dichten de scheur, waardoor het plastic zijn structuur behoudt. Helaas is de voorraad microcapsules niet oneindig groot, waardoor plastic na een paar keer scheuren niet meer te repareren is.

Polymeren
Wetenschappers van de universiteit van Fribourg in Zwitserland hebben diverse polymeren en metalen gemixt om zelfhelend plastic te creëren. De gebruikte polymeren en metalen zijn echte teamspelers en binden zich graag aan elkaar vast.

WIST U DAT…

…het mogelijk is om wegen van plastic te maken?

Smelten
De metalen in de speciale mix absorberen UV-licht. Wanneer de wetenschappers een UV-lamp schenen op het plastic, dan warmden de metalen op, waardoor sommige polymeren smolten. Hierdoor werden scheuren gedicht. Overigens hoeven consumenten niet bang te zijn dat auto’s plotseling smelten in de zon, want de zon heeft niet genoeg kracht om dit te bewerkstelligen.

UV-lamp
Om een krasje te verwijderen is dus een speciale UV-lamp nodig. Maar goed, dat is altijd nog goedkoper dan een beurt in de autogarage, toch?

Bronmateriaal

"Plastic, Heal Thyself" - ScienceMag

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd