Plastisch chirurg presteert beter als zijn favoriete muziek klinkt

mix

Binnenkort onder het mes? Vraag de plastisch chirurg naar zijn lievelingsmuziek en zorgt dat die opstaat tijdens de operatie. De hechtingen zijn dan mooier.

Uit eerder onderzoek is al gebleken dat muziek in de operatiekamer geen slecht idee is. Het zorgt ervoor dat de chirurg minder gestrest is. Onderzoekers van de universiteit van Texas vroegen zich echter af of muziek wellicht ook invloed heeft op de prestaties van de chirurg. Ze namen de proef op de som.

WIST JE DAT…

Experiment
Vijftien plastisch chirurgen in opleiding kregen een varkenspoot voor zich waarin gesneden was. De chirurgen kregen de opdracht de sneden te hechten. Sommige chirurgen deden dat terwijl ze naar muziek luisterden. Een dag later moesten de chirurgen datzelfde doen, bij de groep die eerder tijdens het hechten naar muziek had geluisterd, werd de muziek nu uitgezet, terwijl de groep die eerder geen muziek hoorde nu wel muziek te horen kreeg. De onderzoekers kozen ervoor om sommige studenten eerst met muziek te laten hechten en andere studenten pas de tweede keer met muziek te laten hechten, omdat ze wilden achterhalen of muziek – en dus niet het feit dat studenten eerder al een keertje een varkenspootje gehecht hadden – van invloed was op de prestaties van de studenten.

Tijd
Uit het onderzoek blijkt dat de studenten gemiddeld zeven procent minder tijd nodig hadden om het pootje te hechten wanneer hun favoriete muziek klonk. Wanneer de studenten wat meer ervaring hadden met hechten, werd die tijdswinst alleen maar groter. Ervaren studenten deden er met hun lievelingsmuziek op maar liefst tien procent korter over.

Kwaliteit
Maar hoe zat het met de kwaliteit? Om een antwoord te vinden op die vraag haalden de onderzoekers er plastisch chirurgen bij om het werk van de studenten te bestuderen. Deze chirurgen wisten niet welke varkenspootjes onder invloed van muziek gehecht waren. En wat blijkt? De hechtingen die studenten maakten onder invloed van hun favoriete muziek waren beter dan de hechtingen die ze in stilte maakten.

“Minder tijd doorbrengen in de operatiekamer kan leiden tot minder kosten, met name wanneer het sluiten van de wond een groot onderdeel van de ingreep is, zoals bijvoorbeeld in het geval van een buikwandcorrectie,” vertelt onderzoeker Shelby Lies. “Langer onder narcose zijn, wordt bovendien in verband gebracht met een verhoogd risico op complicaties.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd