Pleister verkleurt bij mogelijke hersenbeschadiging

Wanneer de hersenen van een militair worden beschadigd door de schokgolf van een explosief, dan blijft dit vaak onopgemerkt. Wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania werken aan een pleister die verkleurt als er sprake is van een mogelijke hersenbeschadiging. Zo kunnen doktoren en verplegers in een oorlogsgebied nog sneller actie ondernemen. Zo kunnen zij een militair dwingen om een paar dagen rust te nemen.

“Militairen met een lichte hersenbeschadiging gedragen zich vaak normaal, dus het is belangrijk om een objectief middel te hebben om de staat van de hersenen te controleren”, vindt professor Kacy Cullen. “De pleister is niet in staat om een diagnose te stellen, maar geeft wel aan welke militairen nader onderzocht moeten worden.”

Schokgolven
Geïmproviseerde explosieven zorgen voor een supersonische schokgolf, die wordt opgevolgd door nog een scholgolf: een zogenaamde overdrukgolf. Beide schokgolven zijn in staat om iemand in de lucht te gooien en dezelfde schade aan te richten als bij een auto-ongeluk. Veel wetenschappers denken dat schokgolven tevens zorgen voor hersenbeschadigingen. Daarnaast kan een hersenbeschadiging erger worden naarmate een militair vaker wordt blootgesteld aan dit soort schokgolven.

Te duur
Er bestaan druksensoren en helmen om schokgolven te meten, maar die zijn vaak te duur en hebben elektriciteit nodig.

Pleister verandert van kleur
De oplossing? Een pleister die bestaat uit fotonische kristallen. Wanneer de pleister wordt blootgesteld aan een schokgolf, dan storten de kristallen in de pleister in elkaar. Hierdoor verandert de kleur van het materiaal. In sommige gevallen verdwijnt de kleur zelfs!

WIST U DAT…

…er wellicht ooit een vliegende Humvee komt?

Sterk
De fotonische kristallen zijn resistent tegen extreme weersomstandigheden. “Als sla je de pleister met een hamer, dan nog verandert deze niet van kleur”, zegt Smith. “De fotonische kristallen storten alleen in als een schokgolf de pleister raakt.”

Eerste testen
De nieuwe pleisters kunnen waarschijnlijk al over twee jaar getest worden. Wanneer de testen succesvol zijn worden de pleisters in de toekomst wellicht gebruikt in het leger.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd