Poot van kever is in lichaam geschroefd

De poten van een kever zitten net zo bevestigd als een schroef en een moer. De pootjes zitten daarmee letterlijk in het lichaam geschroefd.

Onderzoekers bestudeerden kevers uit het geslacht Trigonopterus. Dit geslacht bestaat mogelijk uit meer dan duizend soorten, waarvan het grootste deel nog ontdekt moet worden. De kever leeft op en nabij Nieuw-Guinea.

Geschroefd
Toen de onderzoekers de CT-scans van de soort Trigonopterus oblongus onder ogen kregen, viel het ze direct op: de poten van de kever lijken wel in het lichaam geschroefd. Het bovenste deel van het pootje zit als het ware in de heup geschroefd. De binnenkant van die heup en het bovenste deel van het pootje, beschikken over randjes. Deze randjes zijn vergelijkbaar met de randjes op een schroef en moer (zie ook de afbeelding hieronder).

Het pootje lijkt op een schroef en is bevestigd aan een soort 'heup' die weer sterk lijkt op een moer. Afbeeldingen: Science/AAAS

Allemaal
De onderzoekers vroegen zich af of alle kevers uit dit geslacht zulke pootjes hadden en vergeleken vijftien soorten. Alle soorten bleken geschroefde pootjes te hebben. Het is dan ook aannemelijk dat alle kevers uit dit geslacht dezelfde poten hebben.

WIST U DAT…

…er ook kevers zijn met bifocale ogen?

Nodig
De kevers hebben de geschroefde pootjes niet voor niets. De techniek stelt de dieren in staat om hun voorpootjes 90 graden te draaien. De pootjes in het midden en aan de achterkant kunnen zelfs 130 graden draaien. En dat is handig: de kever leeft namelijk op bladeren en takjes en moet zich soms in allerlei bochten wringen om van het ene blad op het andere te stappen.

Het is niet voor het eerst dat een oplossing die menselijke technici hebben bedacht ook in het dierenrijk opduikt. En het is aannemelijk dat de kevers het eerder bedachten dan wij mensen.

Bovenstaande afbeelding laat de kever zien en is gemaakt door Alex Riedel / The State Museum of Natural History.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd