Een potje babyvoeding is vaak gezonder dan zelf koken

Kersverse ouders staan soms urenlang in de keuken om hapjes te maken voor hun baby’s en dreumesen. “Want dat is veel gezonder”, is een veelgehoorde claim. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat het verstandiger is om babyvoeding in de supermarkt te kopen.

Het is natuurlijk bewonderenswaardig wanneer een ouder besluit om te koken met biologische producten en op die manier een gezonde maaltijd te produceren voor zijn kind, maar het is niet per definitie gezonder. Waarom denken we dan dat vers koken gezonder is dan uit een potje? Waarschijnlijk komt dit door onze sociale perceptie: alles wat uit een potje of een zakje komt, is standaard slechter dan producten die vers van het veld komen.

Borstvoedingsmaffia
De wereld van jonge ouders is een harde wereld, vooral omdat moeders en vaders aan hun omgeving willen laten zien dat ze goed bezig zijn. Dankzij internet is het veel makkelijker geworden om eigen ideeën over opvoeding de wijde wereld in te slingeren en anderen te indoctrineren. Zo schijnt er een borstvoedingsmaffia actief te zijn, bestaande uit voorstanders van borstvoeding die vinden dat deze ‘natuurlijke melk’ veel gezonder is voor het kind. Zij vinden dat flesvoeding zo min mogelijk aangemoedigd moet worden. Deze mensen gedragen zich vaak heel agressief op fora, waardoor sommige vaders en moeders zich geen goede ouder vinden wanneer zij flesvoeding geven. Dit geldt ook voor babyvoeding: er zijn ouders die zich schamen om een potje babyvoeding aan te schaffen in de winkel. Ongetwijfeld krijgen ze wel eens een opmerking van een zelfgekroonde ‘healthy’ ouder om hun oren geslingerd.

Jamie Oliver-gerecht

Ook recepten van Jamie Oliver en andere televisiekoks zijn vaak minder gezond dan kant-en-klaar-maaltijden.

Meer groenten, minder vet
Dit is echter nergens voor nodig. Sterker nog: volgens nieuw wetenschappelijk onderzoek is het beter om een potje babyvoeding te geven. Onderzoekers vergeleken 408 recepten uit kookboeken voor baby’s en jonge kinderen met 278 kant-en-klaar-hapjes. Uit het onderzoek blijkt dat kant-en-klaar-hapjes meer groenten, 26% minder calorieën en 44% minder proteïnen bevatten dan vers bereide gerechten. De helft van de recepten bleek boven de aanbevolen kcal-grens uit te komen, tegenover slechts 35% van de kant-en-klaar-hapjes.

De onderzoekers berekenden een gemiddelde. Dit betekent dat er dus kant-en-klaar-hapjes zijn die minder gezond zijn dan verse recepten. Als ouder zul je dus zelf beslissingen moeten nemen op basis van ingrediëntenlijsten.

Meer tijd voor de familie
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat we kant-en-klaar-hapjes niet moeten zien als een ongezonde keuze. Daarnaast is er nog een ander argument voor babyhapjes. Ouders die babyhapjes kopen, besparen tijd in de keuken en hebben mogelijk meer tijd om met hun kinderen te spelen en praten. In deze drukke maatschappij is dat misschien nog wel veel belangrijker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd