Prachtig doodsmasker ontdekt in Egyptische tombe

De ogen van het doodsmasker kijken je 2600 jaar later nog steeds indringend aan.

Archeologen ontdekten het masker in de tombe van een Egyptische priester. De priester leefde in de Saïstijd (tussen 664 en 404 voor Christus). Voorlopig onderzoek wijst uit dat het doodsmasker gemaakt is van verguld zilver. De ogen zijn ingelegd met calciet, obsidiaan en een zwarte edelsteen (waarschijnlijk een onyx).

Afbeelding: University of Tübingen / Ramadan B. Hussein.
Sensatie
“De ontdekking van dit masker kan een sensatie genoemd worden,” stelt onderzoeker Ramadan Badry Hussein. “Er zijn maar heel weinig maskers van kostbaar metaal tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, omdat de tombes van de meeste oude Egyptische hoogwaardigheidsbekleders in de oudheid leeg werden geroofd.” Buitgemaakte doodsmaskers van waardevolle metalen werden vervolgens door de rovers omgesmolten. “Oude Egyptische doodsmaskers van goud of zilver zijn extreem zeldzaam,” stelt ook onderzoeker Christian Leitz. “We kennen slechts twee vergelijkbare vondsten afkomstig uit twee private tombes, waarvan de meest recente vondst in 1939 werd gedaan.” En ook in koninklijke tombes hebben onderzoekers maar enkele van deze doodsmaskers teruggevonden.

Priester
Het moge duidelijk zijn; dit masker is heel uniek. Onderzoekers troffen het aan op het gezicht van een mummie die in een houten en zwaar beschadigde kist lag. Op de kist zijn nog wel de namen en titels van de man die hier ter ruste werd gelegd, zichtbaar. Het gaat om de Tweede Priester van de godin Moet en de priester van de godin Niut-shaes (de godin Moet in de gedaante van een slang).

Een 3D-laserscan van het tombe-complex. Afbeelding: University of
Tübingen, eScience Center.

De tombe waarin archeologen dit prachtige doodsmasker hebben ontdekt, maakt deel uit van een complex dat verschillende schachtgraven telt, waarvan sommige wel dertig meter diep liggen. In het complex troffen de onderzoekers ook een ondergrondse ruimte aan waarin de oude Egyptenaren overleden mensen mummificeerden. Hier werden onder meer maatbekers en kommen aangetroffen met daarop de namen van oliën en andere substanties die gebruikt werden tijdens het mummificeren.

Bronmateriaal

"Tübingen Researchers discover gilded mummy mask" - Universität Tübingen

Afbeelding bovenaan dit artikel: University of Tübingen / Ramadan B. Hussein

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd