Prachtig kiekje! Fotograaf vereeuwigt omgekukelde ijsberg

Een omgekukelde ijsberg. Afbeelding: Alexcornell.com.
Een omgekukelde ijsberg. Afbeelding: Alexcornell.com.

Fotograaf Alex Cornell reisde in december vorig jaar af naar Antarctica en vereeuwigde daar iets heel bijzonders: een ijsberg die zich had omgedraaid. Het levert unieke en prachtige foto’s op.

Het zijn unieke foto’s. Het komt namelijk niet zo heel vaak voor dat een ijsberg zich omdraait. Laat staan dat er in het afgelegen Antarctica een fotograaf in de buurt is om dat fenomeen vast te leggen.

Afbeelding: Alexcornell.com.
Afbeelding: Alexcornell.com.

Los van de gletsjer
Op Antarctica zijn tal van gletsjers te vinden. Het uiteinde van deze gletsjers rust op het omringende water. Zo af en toe breekt een stuk van deze ‘ijstong’ af en ontstaat een ijsberg. En dat is ook een moment waarop een ijsberg het risico loopt om te kukelen. Wanneer de ijsberg loskomt, gaat deze op zoek naar een stabiele positie. Er is sprake van stabiliteit als het grootste deel van de massa van de ijsberg onderop ligt.

Energie

Wanneer een ijsberg zich omdraait, kan er gemakkelijk net zoveel energie vrijkomen als bij het afgaan van een atoombom, zo berekende Burton in 2011. Een ijsberg heeft zo’n drie tot vier minuten nodig om te draaien en kan daarbij grote golven en zelfs een aardbeving veroorzaken.

Smelten
Niet alleen wanneer een ijsberg ontstaat, kan een zoektocht naar stabiliteit op gang komen. Ook wanneer een ijsberg door smeltend ijs van vorm en massa verandert, kan deze zich om gaan draaien.

Het topje van de ijsberg dat normaal gesproken boven het water uitsteekt, is vaak bedekt met ijs en viezigheid. ‘Het nieuwe topje’ van de gekapseisde ijsberg op de foto ziet er nog fraai uit en suggereert dat deze zich nog maar kort geleden heeft omgedraaid.

Bronmateriaal

"Alexcornell.com"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Alexcornell.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd