Prachtig! Rosetta ziet Philae rondzwerven op komeet 67P

zwerven

ESA heeft een fantastische mozaïekfoto vrijgegeven waarop we de reis zien die Philae maakte toen hij komeet 67P naderde om vervolgens na zijn eerste landing op het oppervlak van de komeet zijn reis geheel onverwacht te vervolgen.

We hebben er de afgelopen dagen alles over gelezen en alles over gehoord. Maar nu kunnen we ‘m eindelijk ook echt zien: de reis die Philae kort voor en na zijn eerste landing op komeet 67P aflegde. ESA heeft namelijk een prachtige foto vrijgegeven waarop de reis in beeld is gebracht.

Stipjes
We zien op de foto een stukje van de komeet 67P. Wie goed kijkt, ziet op de foto stipjes: Philae die over de komeet scheert en uiteindelijk (voor de eerste keer) op de komeet landt. Gelukkig heeft ESA op de foto enkele inzetten geplaatst waarop Philae – of de sporen die deze op het oppervlak van de komeet achterlaat – wat duidelijker te zien zijn. Rosetta maakte de foto’s toen deze zo’n 15,5 kilometer van het oppervlak van de komeet verwijderd was.

Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Naar het oosten
Van links naar rechts zien we de kiekjes die Rosetta over een periode van een half uur maakte. Op de eerste foto’s is te zien hoe Philae nog boven het oppervlak van de komeet zweeft en bezig is met de afdaling. De foto die kort na de eerste landing op de komeet gemaakt is (om 15.43 uur GMT, oftewel 16.43 uur Nederlandse tijd) bewijst dat de lander richting het oosten bewoog en op dat moment een snelheid van zo’n 0,5 meter per seconde had.

Meer

Lees hier alles over de Rosetta-missie waar Philae deel van uitmaakt!

Waar is Philae nu?
Nog altijd is onbekend waar Philae uiteindelijk is geland. Maar deze foto bewijst wel dat ESA de locatie op het spoor is. Op basis van de foto’s die Rosetta in de periode voor en kort na de landing van Philae heeft gemaakt, hoopt ESA op korte termijn de locatie van Philae te kunnen vaststellen.

Het vermoeden bestaat dat Philae uiteindelijk in de schaduw van een grote klif is beland. De lander heeft namelijk moeite om zonne-energie op te wekken. Momenteel zijn de batterijen van de lander dan ook leeg en bevindt deze zich in een soort slaap. ESA hoopt dat de lander er binnenkort in slaagt om meer energie te verzamelen, wakker te worden en weer aan het werk te gaan.

Bronmateriaal

"Osiris spots Philae drifting across the comet" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd