Prachtige foto van mysterieuze Pijpnevel

De Wide Field Imager op de MPG/ESO 2.2-meter telescoop heeft een ongeëvenaard kiekje van een deel van de mysterieuze en superdonkere Pijpnevel gemaakt.

De Pijpnevel bevindt zich op zo’n 600 tot 700 lichtjaar van de aarde. Op de foto zien we het mondstuk van de pijp: Barnard 59. De gehele Pijpnevel bestaat uit Barnard 65, 66, 67 en 78.

De Pijpnevel is pikzwart. Lang dachten astronomen daarom dat hier geen sterren voorkwamen. Maar dat bleek een vergissing: de sterren zijn er wel, maar ze zijn onzichtbaar. De Pijpnevel bestaat uit dik opeengepakte interstellair stof en onttrekt de sterren zo aan het zicht.

De pijpnevel. Foto: ESO.

Met de nieuwe foto gunnen astronomen ons een ongeëvenaard kijkje in een stukje van de nevel. Er is van alles te zien. In het midden van de duisternis zien we bijvoorbeeld nieuwe sterren ontstaan. Ook ziet u als u goed kijkt, op tal van plekken op deze foto kleine blauwe, groene en rode streepjes. Het zijn asteroïden van enkele kilometers breed.

Het is zeker aan te raden om de foto nog eens beter te bestuderen. Dat kan aan de hand van dit filmpje. Of via deze link waar u de foto een maatje groter aantreft.

Bronmateriaal

"Vreemde donkere nevel te zien als nooit tevoren" - ESO.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd