Delta in Kalahari-woestijn schittert astronauten tegemoet

oase

Astronauten hebben vanuit het internationale ruimtestation een prachtige foto gemaakt van de Okavango Delta in de Kalahari-woestijn. Met een beetje hulp van de zon schittert de bron van leven in de vrij droge woestijn je tegemoet.

De astronauten maakten deze foto op een moment waarop zonlicht vanaf het oppervlak gereflecteerd wordt en de hoek van deze reflectie gelijk is aan de hoek van waaruit men in het ISS de oase bekijkt. Het geeft een bijzonder effect: de oase lijkt wel licht te geven. De techniek is bijzonder geschikt om de details van waterlichamen vast te leggen.

En dat doen de astronauten in dit geval met de Okavango Delta. Deze delta is te vinden in de Kalahari-woestijn. We zien de delta op haar hoogtepunt: tijdens de zomer, wanneer water van de Angolese hooglanden (bovenaan deze afbeelding) langs de 150 kilometer lange delta afzakt. Onderweg voorziet het bossen en draslanden van water. Die draslanden bieden dankzij deze delta een fijn onderkomen aan een zeer groot aantal dieren- en plantensoorten in de verder vrij droge Kalahari-woestijn.

Helemaal rechts zie je zonnepanelen van het ISS. Afbeelding: NASA.
Helemaal rechts zie je zonnepanelen van het ISS. Afbeelding: NASA.

Het water zakt langzaam maar gestaag vanuit de Angolese hooglanden richting de delta. Slechts een heel klein deel van het water dat de hooglanden prijs hebben gegeven, zal uiteindelijk in de delta arriveren. Het meeste water blijft onderweg hangen in de draslanden en bossen of verdampt. Slechts twee procent van het water arriveert uiteindelijk in de delta. Op de foto zien we hoe die twee procent de delta vult en via de Boteti-rivier de delta verlaat.

Bronmateriaal

"Okavango Delta" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd