Prairiehoen legt in één zomer 1875 kilometer af

prairiehoen

Wetenschappers zijn er getuige van geweest hoe een prairiehoen tussen april en september maar liefst 1875 kilometer heeft afgelegd. In die periode wist ze grote gevaren te vermijden, hindernissen te overwinnen en werd ze nooit echt opgehouden. Grote vraag is nu waarom het prairiehoen al die kilometers maakte.

De onderzoeker vingen het vrouwelijke prairiehoen begin dit jaar in het westelijke deel van Nebraska. Ze namen het hoen mee naar Iowa, nabij de grens met Missouri om het daar weer uit te zetten. Het prairiehoen kreeg een zendertje mee, waarmee de onderzoekers haar op de voet konden volgen.

De reis van het prairiehoen. Afbeelding: Jennifer Vogel / Iowa State University.
De reis van het prairiehoen. Afbeelding: Jennifer Vogel / Iowa State University.

Lange reis
En dat hebben ze geweten. Het prairiehoen reisde eerst richting het noorden van Iowa, maakte een bochtje richting het zuiden, Missouri in, ging weer terug naar Iowa, bezocht een plaatsje aan de westelijke grens van Missouri, en zo ging dat maar door. In totaal legde ze zo 1165 mijl, oftewel zo’n 1875 kilometer af. “We weten niet waarom,” merkt onderzoeker Jennifer A. Vogel op. “Het lijkt erop dat ze naar iets op zoek was.”

Prairiehoen in Missouri

Ooit leefden er in Missouri honderdduizenden prairiehoenen. Vandaag de dag zijn er nog zo’n honderd exemplaren overgebleven. Vandaar dat onderzoekers hoenders uit Kansas halen en in Missouri uitzetten, in de hoop de populatie daar een handje te helpen.

Wonder
Dat het prairiehoen die zoektocht overleefd heeft, mag een wonder heten. Tijdens haar reis kwam ze heel wat gevaren en hindernissen tegen. Van roofdieren tot grote wegen en van hekken tot elektriciteitslijnen.

Onduidelijk is of de grote afstanden normaal zijn voor prairiehoenders. Wellicht reizen ze altijd heel ver en houden ze zo de genetische diversiteit hoog. Anderzijds heeft het verre reizen ook nadelen. “Het is geweldig dat het prairiehoen zo ver reist, maar we hopen dat niet alle hennen dat doen, want dan zou er geen nageslacht komen.”

Bronmateriaal

"Prairie chicken tracked on 1,165-mile journey in Missouri and Iowa" - MO.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Iowa State University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd