Prehistorisch dier lijkt zo uit nieuwe Star Wars-film te komen

dier

Wetenschappers hebben een bijzonder prehistorisch dier gevonden in Spanje. Het gaat om een zogenoemde palaeomerycide met drie hoorns. Het dier zou een bijrol kunnen spelen in de nieuwe Star Wars-film.

Het herkauwende dier heeft de naam Xenokeryx amidalae gekregen en is een ver familielid van de giraf. De gevonden schedel van dit dier is zestien miljoen jaar oud. Opvallend is de T-vormige hoorn op het hoofd van de Xenokeryx amidalae. De herkauwer is vernoemd naar koningin Amidala uit Star Wars, waar het dier een beetje op lijkt. “Het gaat dan voornamelijk om het kapsel van Amidala in Star Wars Episode 1, toen ze koningin was van haar thuisplaneet Naboo”, vertelt paleontoloog (en blijkbaar Star Wars-kenner) Israel Sanchez van het nationaal natuurhistorische museum in Madrid.

Koningin Amidala
Koningin Amidala

Hoewel de Xenokeryx amidalae en de giraf een gemeenschappelijke voorouder hebben, heeft de deze palaeomerycide geen lange nek. Het dier was ongeveer even groot als een hert. Ondanks dat alle palaeomeryciden zijn uitgestorven, leven er vandaag de dag nog wel veel herkauwers, zoals koeien, schapen, geiten, herten, giraffen en antilopen. De meeste herkauwers hebben vier magen om het moeilijk verteerbare voedsel optimaal te kunnen gebruiken. Kamelen kunnen ook herkauwen, maar hebben slechts drie magen, een gespleten bovenlip, een snijtand en (als enige zoogdier) ovale rode bloedcellen. Daarmee horen zij niet tot de groep herkauwers.

Wetenschappers denken dat palaeomeryciden zo’n vijftig miljoen jaar lang op aarde liepen: van 55,8 miljoen tot 4,9 miljoen jaar geleden. Overal ter wereld zijn fossielen van deze herkauwers aangetroffen: van Zuid- en Noord-Amerika tot Azië. Het is onbekend waarom deze groep zoogdieren ooit is uitgestorven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd