Prehistorische bewoner van Sahara molk al koeien

Voor het eerst is er overduidelijk bewijs gevonden dat mensen in de Sahara iets minder dan 7000 jaar geleden al hun vee molken.

Wanneer we nu aan de Sahara denken, dan zien we een grote woestijn voor ons. Ongeveer 10.000 jaar geleden was dat wel anders. De Sahara was groen en er viel regelmatig neerslag. Pas 7000 tot 5000 jaar geleden werd de Sahara droger. De mensen die in het gebied woonden, gingen toen wat meer rondtrekken en namen hun vee mee. Dat ze vee hadden, is niets nieuws: in de rotskunst die deze mensen achterlieten, speelt vee een centrale rol.

Bewijs
Grote vraag was altijd: molken deze prehistorische mensen het vee ook? En nu is er dan eindelijk bewijs gevonden waaruit blijkt dat deze mensen hun vee inderdaad molken. Dat meldt het blad Nature.

WIST U DAT…

…Ötzi de IJsman geen lactose kon verteren?

Pot
Onderzoekers analyseerden potten die in Libië zijn teruggevonden. De potten zijn ongeveer 7000 jaar oud. In de potten vonden ze vetzuren die erop wijzen dat zuivelvetten in deze potten werden verwerkt. “We weten al hoe belangrijk zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt en boter waren voor Neolithisch Europa, dus het is geweldig om bewijs te vinden dat deze producten ook belangrijk waren voor de prehistorische mensen in Afrika,” stelt onderzoeker Julie Dunne.

Het onderzoek kan ons ook helpen om een beter beeld te krijgen van de evolutie van het gen dat leidde tot lactase-persistentie. Dankzij deze lactase-persistentie zijn mensen in staat om ook als ze volwassen zijn nog lactose te verteren. Dit gen ontwikkelde zich vanaf het moment dat prehistorische mensen melkproducten gingen nuttigen. “Dit gen is terug te vinden bij Europeanen en bij bepaalde groepen in centraal Afrika.”

Bronmateriaal

"Chemical analysis of pottery reveals first dairying in Saharan Africa in the fifth millennium BC" - Bris.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Will Merydith (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd