Prehistorische sieraden en kunstobjecten ontdekt op Sulawesi

De bijzondere vondsten zijn tussen de 30.000 en 22.000 jaar oud en geven een nieuw kijkje in het leven van de prehistorische Homo sapiens.

Onderzoekers ontdekten de objecten in een grot op Sulawesi. Het gaat onder meer om schijfvormige kralen gemaakt van de tanden van hertzwijnen en een hangertje gemaakt van een botje van een beerkoeskoes. Ook zijn er ‘draagbare’ kunstobjecten gevonden: een unieke verzameling stenen waarin geometrische patronen gekerfd zijn.

De sieraden die zijn gevonden. Afbeelding: Griffith University (foto’s van dieren: Shutterstock).

Ook dit botje vonden de onderzoekers terug. Het zou tussen de 22.000 en 26.000 jaar oud zijn. In de bovenzijde is een gaatje gemaakt. Mogelijk droeg men het botje aan een touwtje rond de nek. Afbeelding: Griffith University.
Unieke dieren
De sieraden en kunstobjecten zijn tussen de 30.000 en 22.000 jaar oud en vervaardigd door de Homo sapiens die hier in deze tijd leefden. De ontdekkingen geven ons een veel beter beeld van wat deze mensen – die vanuit Azië naar Sulawesi waren gereisd – bezighield. Zo lijkt het erop dat ze zeer onder de indruk waren van de bijzondere diersoorten die Sulawesi herbergt. Dat zou blijken uit het feit dat ze de botjes en tanden van twee diersoorten die enkel en alleen op dit eiland voorkomen gebruikten om sieraden van te maken.

Rotstekening
Naast de sieraden en versierde stenen zijn er ook gereedschappen gevonden die waarschijnlijk gebruikt werden om rotstekeningen te maken. Het gaat onder meer om een hol botje dat wellicht gebruikt werd om pigmenten op een hand die op de rotsen werd gedrukt te blazen. Wanneer men de hand dan weghaalde, bleef een afdruk van die hand achter. Dergelijke afdrukken zijn herhaaldelijk op Sulawesi teruggevonden en de oudste zijn zeker 40.000 jaar oud.

“Wetenschappers zijn lang nieuwsgierig geweest naar de culturele levens van de eerste Homo sapiens die de gebieden ten noorden van Australië meer dan 50.000 jaar geleden bewoonden,” vertelt onderzoeker Adam Brumm. “Sommigen beweerden dat de menselijke cultuur gedurende het Pleistoceen ietwat in verval raakte toen Homo sapiens voorbij India het zuidoostelijke deel van Azië en de eilandketens ten oosten van Eurazië – ook wel Wallacea genoemd – binnenging.” Maar de ontdekkingen op Sulawesi spreken dat laatste duidelijk tegen.

Bronmateriaal

Early human symbolic behavior in the Late Pleistocene of Wallacea - PNAS

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd