Primeur! 3D-geprinte telescoop fotografeert de maan

maan

Wetenschappers hebben de allereerste foto’s van de ruimte die gemaakt zijn met behulp van een 3D-geprinte telescoop vrijgegeven. De telescoop – die voor slechts 127 euro gemaakt kan worden – kiekte de maan.

De telescoop heeft de naam PiKon gekregen en richtte de ogen voor het eerst op de maan (zie de foto hierboven). De telescoop kan op een onbewolkte avond gedetailleerde opnames maken van de maan, maar ook sterrenstelsels, sterrenclusters en sommige planeten bestuderen.

Spiegeltelescoop
De telescoop is gebaseerd op de Newtontelescoop (een spiegeltelescoop). In de telescoop bevindt zich de Raspberry Pi-camera. Het binnenvallende licht wordt direct op de sensor van deze camera gericht. Omdat de camera heel klein is, kan deze direct voor de spiegel worden geplaatst.

Meer weten?

Wil je meer weten over de telescoop? Kijk dan hier!

Goedkoop
De 3D-geprinte telescoop is verrassend goedkoop: de productiekosten bedroegen zo’n 127 euro. “Dit draait allemaal om het democratiseren van technologie,” stelt onderzoeker Mark Wrigley, verbonden aan de universiteit van Sheffield. “Technologie goedkoper en beter verkrijgbaar maken voor een groot publiek.”

De onderzoekers zijn van plan om hun werk aan de telescoop op korte termijn online uit de doeken te doen, zodat elke (amateur-)astronoom straks voor een schijntje zijn eigen telescoop kan bouwen. Die astronomen besparen zo al snel 1000 euro als je de 3D-geprinte telescoop vergelijkt met telescopen die tot dezelfde opnames in staat zijn. “En de PiKon is nog maar het begin. Het is ons doel om niet alleen de feedback van het publiek te gebruiken om de telescoop verder te verbeteren, maar ook om nieuwe producten te lanceren die van waarde zijn voor mensen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd