Primeur: baby geboren uit bevroren eierstokweefsel van een kind

denkende-baby

Voor het eerst is er een gezond kind ter wereld gebracht met getransplanteerd eierstokweefsel van een kind. De eierstok is voor de pubertijd van de inmiddels 27-jarige vrouw weggehaald.

De Congolese vrouw was pas vijf jaar oud toen artsen vertelden dat ze sikkelcelziekte had. Dit is een ziekte waarbij rode bloedcellen minder zuurstof kunnen vervoeren. Ze emigreerde naar België, waar artsen besloten om een beenmergtransplantatie uit te voeren met weefsel van haar broer. Maar eerst was chemotherapie nodig om het immuunsysteem uit te schakelen om te voorkomen dat het lichaam het ‘vreemde’ weefsel van haar broer zou afstoten. Chemotherapie kan eierstokweefsel beschadigen, waardoor de rechtereierstok werd verwijderd en ingevroren. De andere eierstok stopte op haar vijftiende met functioneren.

Tien jaar later gaf de vrouw aan dat ze graag een kind zou willen. Doktoren zette het weefsel terug in het lichaam van de vrouw, waarna de vrouw zelf eitjes begon te produceren. Na twee jaar raakte de vrouw zwanger. Eind vorig jaar is haar zoon geboren.

Gynaecoloog Isabelle Demeestere, die de behandelingen uitvoerde, vertelt aan de BBC dat de patiënt tijdens de procedure erg gespannen was. “Het was haar enige kans op een kind, maar nu is ze natuurlijk erg gelukkig. Ze geniet van haar zoon.”

Demeestere hoopt dat deze behandeling in de toekomst vaker uitgevoerd gaat worden. “Duizenden mensen laten eierstokweefsel invriezen, waarvan 20% kinderen”, onthult de gynaecoloog. “Toch is de kans van slagen onder kinderen die nog niet in de pubertijd zitten klein. Maar er is hoop. Toen het weefsel van deze patiënt is afgenomen, was ze nog niet aan het menstrueren.”

Hoewel meisjes veel eicellen in hun eierstokken hebben, zijn deze eitjes nog niet rijp. “Toch laat dit onderzoek zien dat eierstokweefsel van een kind teruggezet kan worden in een vrouw en dat het dan werkt”, zegt professor Adam Balen van de Britse Fertility Society.

Op dit moment zijn er in totaal veertig kinderen geboren dankzij getransplanteerd eierstokweefsel.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd