Primeur! Eerste 3D-printer onderweg naar het ruimtestation

lancering

Na een succesvolle lancering is ruimtesonde Dragon onderweg naar het internationale ruimtestation. In zijn buik bevinden zich onder meer muizen en ‘s werelds eerste voor gebruik in de ruimte ontwikkelde 3D-printer.

Dragon koos gisteren – met behulp van de SpaceX Falcon 9-raket – het luchtruim. “Voor zover ik weet ging het allemaal perfect,” stelt Hans Koenigsman namens SpaceX. Naar verwachting arriveert Dragon morgen in de loop van de dag bij het internationale ruimtestation.

3D-printer
Met enige regelmaat brengt Dragon een bezoekje aan het ISS. Maar dit tochtje is bijzonder. En wel vanwege de lading van Dragon. Aan boord van de ruimtesonde bevindt zich namelijk de allereerste voor gebruik in de ruimte ontwikkelde 3D-printer. Deze 3D-printer kan de ruimtevaart wel eens gaan revolutioneren. Als de printer ook in de ruimte goed functioneert, betekent dat dat deze goedkoop en on demand objecten kan gaan printen die de astronauten op dat moment nodig hebben. Nu is het nog zo dat benodigdheden op aarde geproduceerd moeten worden en vervolgens naar het ISS moeten worden gestuurd. Dat is niet alleen tijdrovend, maar ook duur (met name door de hoge kosten van lanceren en vervoeren).

Mars
Een 3D-printer die ook in de ruimte goed functioneert, zou niet alleen handig zijn voor de astronauten aan boord van het ISS, maar ook voor astronauten die in de toekomst verre ruimtereizen gaan maken. Bijvoorbeeld naar Mars of een planetoïde.

Naast de 3D-printer brengt Dragon ook elementen voor zo’n 255 wetenschappelijke onderzoeken naar het ISS. Tevens levert deze muizen en RapidScat af. RapidScat is een apparaat dat de winden boven de aardse oceanen moet gaan meten. Het zal aan de buitenkant van het ISS bevestigd worden en moet ervoor zorgen dat meteorologen het weer op aarde straks nog beter kunnen voorspellen. Ook bevinden zich in de buik van Dragon zaadjes van planten. Astronauten zullen de groei van deze planten in de ruimte op de voet gaan volgen en kijken hoe deze planten – zonder wind en met beperkte zwaartekracht – groeien.

Bronmateriaal

"Brilliant Launch Kicks Off Scientific Cargo Run" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Frankie Martin.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd