Primeur: eerste landkaart van een komeet gepresenteerd

rosetta-kaart

Vele planeten hebben al een eigen landkaart, maar nu is ook het landschap van de eerste komeet in kaart gebracht. Het is natuurlijk geen verrassing dat deze komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko is, beter bekend als Rosetta’s komeet.

Wetenschappers hebben beelden gemaakt door de Rosetta-ruimtesonde aan elkaar geplakt om een complete kaart te creëren. De verschillende gebieden hebben een eigen kleur gekregen. “We weten op dit moment nog niet hoe het komt dat ieder gebied verschillend is, maar we hopen daar later achter te komen”, zegt Holdger Sierks van het Max Planck Instituut. Het ene gebied heeft grote groeven, het andere gebied is zwaar bekraterd, terwijl een derde regio juist weer heel egaal is. Alsof de komeet uit verschillende brokstukken bestaat.

De landkaart van 67P/Churymov-Gerasimenko is gedetailleerder dan de kaarten van veel manen en planeten. Structuren op het oppervlak die kleiner zijn dan één meter, zijn duidelijk waarneembaar.

We kijken met spanning uit naar het komende weekend, want dan zal op basis van o.a. deze kaart een beslissing worden gemaakt wat de landingplaats van Philae gaat worden. Deze kleine lander daalt op 11 november af naar het oppervlak van 67P/C-G en zal een unieke kijk op de komeet hebben.

Bronmateriaal

"A Map of Rosetta's Comet" - Max Planck Institute

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd