Prostaatkanker opsporen met ultrasound

In de toekomst is het voor doktoren nog makkelijker om prostaatkanker bij mannen te lokaliseren dankzij een nieuwe beeldvormingstechniek. Dit kan leiden tot betere behandelingen en kostenbesparingen in de zorg. In Nederland is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker onder mannen. Het totaal aantal mannen met prostaatkanker is nu 56.000. Jaarlijks overlijden er 2.500 Nederlandse mannen aan prostaatkanker.

Op dit moment is de opsporing van prostaatkanker nog niet genoeg ontwikkeld. Wanneer iemand een verhoogde PSA-waarde (Prostaat Specifiek Antigeen) in zijn bloed heeft, dan wordt er een biopsie gedaan. Achteraf blijkt tweederde van alle biopsies niet nodig te zijn geweest.

Willekeurig en onnauwkeurig
Daarnaast zijn biopsies niet erg gericht. Met zes tot twaalf naalden wordt er willekeurig weefsel weggenomen. De kans is groot dat de naalden naast de tumoren prikken. In dat geval is de uitslag onterecht negatief. Bij ongeveer een derde van alle negatieve biopsie-uitslagen blijkt er later toch een tumor te zitten. Bovendien grijpen artsen na een positieve biopsie vaak in, maar treffen bij de operatie een dusdanig kleine tumor aan dat ze beter niet hadden kunnen opereren.

Microbubbels
De nieuwe techniek maakt gebruik van ultraound en microbubbels. Doktoren spuiten microbubbels in het bloed van een persoon. Microbubbels hebben geen bijwerkingen en reageren anders op ultrageluid dan menselijk weefsel of bloed.

Aangezien bloedvaatjes in de tumoren een ander patroon hebben dan in gezond weefsel, zijn deze duidelijk herkenbaar op ultrasoundbeelden. Daarnaast kunnen onderzoekers aan het patroon van bloedvaatjes zien hoe agressief de kanker is.

Veelbelovend
Op dit moment is de techniek op vier patiënten getest. De plaats van de tumoren bleek te kloppen met de beelden van de nieuwe techniek.

Toekomst
De komende tijd gaan de onderzoekers meer testen uitvoeren met de nieuwe techniek. Zij verwachten dat de nieuwe techniek zorgt voor de afname van het aantal biopsies en dus zorgt voor een kostendaling. De techniek is mogelijk al over vijf jaar beschikbaar in ziekenhuizen.

Bronmateriaal

Universiteit van Tilburg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd