Protozoa kunnen proefkonijn vervangen tijdens mascara-experimenten

mascara

Om de veiligheid van mascara te testen, wordt al jaren een beroep gedaan op konijnen. Maar als het aan Britse onderzoekers ligt, komt daar snel een einde aan. Zij hebben een testje ontwikkeld dat het proefkonijn overbodig maakt.

De onderzoekers ontdekten dat het mogelijk is om de mate waarin mascara giftig is, vast te stellen met behulp van protozoa (eencellige organismen). Ze kozen voor de protozoa Paramecium caudatum en Blepharisma japonicum. Beide protozoa zijn vrij groot (en dus gemakkelijk te bestuderen) en worden al heel lang gebruikt als modelorganismen, omdat ze genetisch gezien veel overeenkomsten vertonen met mensen.

De onderzoekers smeerden verschillende soorten mascara op glazen plaatjes en plaatsen de plaatjes vervolgens in kamertjes met protozoa. Vervolgens bestudeerden ze de groei van de protozoa. De onderzoekers konden zo aantonen dat de groei van protozoa afhankelijk was van de mascara waaraan zij werden blootgesteld. Er bleken namelijk grote verschillen te zijn tussen de verschillende soorten mascara: de één deed de protozoa geen kwaad, terwijl de andere alle protozoa doodde.

Volgens onderzoekers zijn protozoa dan ook zeer geschikt als vervangers van het proefkonijn. Ze noemen het testje met de protozoa betrouwbaar en goedkoop. Dat er ook bij dit testje organismen sterven, erkennen ze. Maar de onderzoekers benadrukken tegelijkertijd dat protozoa geen dieren zijn: “Hoewel de protozoa een stofwisseling hebben die vergelijkbaar is met die van dieren, worden ze niet als dieren geclassificeerd,” aldus onderzoeker David Montagnes. Al met al is de nieuwe test dan ook een prima alternatief, vindt hij. “De traditionele test die gebruik maakt van konijnen is meer dan veertig jaar geleden ontwikkeld en kost veel tijd en geld en brengt ethische kwesties met zich mee. Wanneer je een simpeler en goedkoper alternatief kunt ontwikkelen, is er geen reden om cosmetica op dieren te testen.”

Bronmateriaal

"How ‘slippers’ can end mascara irritation" - Liv.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Esra (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd