Protuberans schiet ruim 50.000 kilometer de lucht in

Afgelopen weekend kiekte astrofotograaf Pete Lawrence deze protuberans boven het oppervlak van de zon. De materiebrug torende ruim 50.000 kilometer boven het oppervlak uit. Dat zijn vier aardes boven elkaar!

Een protuberans is een lange, grillig gevormde materiebrug in de atmosfeer van de zon. Er is wel eens een protuberans waargenomen met een hoogte van 350.000 kilometer (zo’n 35% van de diameter van de zon), dus dit exemplaar is zeker geen grote jongen. De foto is daarentegen zeer fraai, vooral ook omdat de protuberans in kwestie eruit ziet als een briesend monster. Sommige protuberansen blijven maanden hangen.

De foto is gemaakt met een 102 mm refractor. Uiteraard gebruikte Lawrence een zonnefilter om het oppervlak van de zon waar te nemen.

De protuberans is ontstaan boven het actieve gebied 12585. In dit actieve gebieden zijn enkele zonnevlekken te zien. Het is niet toevallig dat de protuberans hier is ontstaan, want protuberansen lijken te verschijnen door zonnevlammen. Zonnevlammen zijn explosies op het oppervlak van de zon, die ontstaan door het plotseling vrijkomen van de energie die wordt vastgehouden door magnetische velden, en dat is vaak nabij een zonnevlek(kengroep).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd