Psycholoog ontrafelt de mythe van de draaiende ballerina

U kent haar wel: de ronddraaiende ballerina. De één denkt dat ze met de klok meedraait en de ander ziet haar toch echt tegen de klok indraaien. Men claimt dat dat alles te maken heeft met uw persoonlijkheid of de hersenhelft die u gebruikt. Maar onderzoeker Niko Troje concludeert dat dat onzin is. Niet uw persoonlijkheid of hersenhelft, maar kijkhoek is bepalend.

“Ons visueel systeem beziet – wanneer het een keus heeft – iets liever van boven,” concludeert Troje. “Het is een perceptueel vooroordeel (een vooroordeel gebaseerd op de waarnemingen, red.).”

Onder
De psycholoog verzamelde 24 proefpersonen en liet ze het silhouet eerst van boven zien. In dit geval concludeerden vrijwel alle proefpersonen dat de vrouw tegen de klok in draaide. Wanneer de proefpersonen de situatie van beneden bezagen, dachten ze dat de vrouw met de klok mee bewoog.

Kijkhoek
Troje concludeert dan ook dat de hoek waaruit we iets bezien van grote invloed is op hoe we de vrouw zien. Onderstaand filmpje toont aan dat hij gelijk heeft. De kijkhoek verandert inderdaad de kijk op de ballerina:

Volgens de wetenschappers zou de conclusie omtrent de ballerina ook voor andere optische illusies gelden. Bijvoorbeeld voor de Necker-kubus die (dus onterecht) in veel persoonlijkheidstesten voorkomt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd