Pyromaan woont meestal dicht bij de brand

Politieagenten die een seriebrandstichter willen oppakken, hoeven daarvoor doorgaans niet ver te reizen. Een onderzoek naar daderkenmerken en delictpatronen wijst erop dat pyromanen meestal heel dicht bij de brand wonen. Ook zijn ze vaak ongetrouwd en blank.

Onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 311 brandstichtingen, gepleegd door 21 daders, bestudeerden. Ook werden rechercheurs en brandstichters ondervraagd.

Profiel
Uit het onderzoek rolt een duidelijk profiel. Pyromanen blijken vaak blank en ongehuwd te zijn. Ze hebben moeite om betekenisvolle relaties met anderen aan te gaan en hebben vaak een slechte band met hun ouders. Ook wonen ze vaak relatief dicht bij de branden die ze stichten (binnen een straal van enkele kilometers). In de helft van de onderzochte gevallen kwamen pyromanen te voet naar de plaats delict.

Motief
De motieven om brand te stichten, lopen uiteen. Soms is het een schreeuw om aandacht. Soms is het een manier om erkenning te vragen, stress af te reageren of om een kick te ervaren.

De toeschouwer

Het idee dat brandstichters altijd tussen de toeschouwers bij een brand staan, ontkrachten de onderzoekers. Soms kijken ze inderdaad toe, maar lang niet altijd. Het kan ook dat een brandstichter veel later nog een keer een kijkje neemt bij de plaats delict.

Voorspellen
Het moment waarop brandstichtingen plaatsvinden, is vrij goed te voorspellen: ‘s avonds of ‘s nachts. Vaak is de dader daarbij onder invloed van alcohol. Welk object een seriebrandstichter uitkiest, is minder goed te voorspellen. Vaak steken de seriebrandstichters de meest uiteenlopende objecten in brand. Ook bereiden ze zich doorgaans niet heel goed voor. Ze maken vaak gebruik van spullen die bij de objecten die ze in brand willen steken, aanwezig zijn. Bijvoorbeeld kranten of benzine.

Geografische daderprofilering
De onderzoekers hopen dat hun studie kan helpen bij de opsporing van pyromanen. Zo wijst de studie er bijvoorbeeld op dat geografische daderprofilering een goede taktiek is om de dader op te sporen. Hierbij wordt gekeken naar waar delicten hebben plaatsgevonden en wordt op basis daarvan een gebied afgebakend waarbinnen de dader waarschijnlijk woont.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Politie & Wetenschap. De instantie moet een brug slaan tussen de wetenschap en de politie. Heel concreet betekent dat bijvoorbeeld dat er onderzoek wordt gedaan naar zaken waar de politie in de praktijk ook echt bij gebaat is.

Bronmateriaal

"Seriebrandstichter woont doorgaans dicht bij brand" - Politieenwetenschap.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John M. Cropper (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd