Python verteert rat in 132 uur

Onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken hebben met een CT-scan vastgelegd wat er in het lichaam van een python gebeurt wanneer deze een rat opslokt. De tijgerpython doet er 132 uur over om een opgeslokte rat te verteren.

“Tijdens het spijsverteringsproces veranderen sommige organen van de slang van grootte. Zo wordt de galblaas kleiner, zetten de darmen uit en groeit het hart van het dier met 25 procent,” aldus de wetenschappers. “Bij het verteren van een prooi verbruikt de slang ook enorm veel energie.”

Gewicht
Hoofdonderzoeker Hendrik Lauridsen op BBC News: “Deze slang vast tot maandenlang en eet vervolgens een zeer grote maaltijd. Het is een roofdier dat stilletjes wacht op zijn kans. Deze python kan meer dan vijftig procent van zijn eigen lichaamsgewicht eten. Het is dan ook niet abnormaal dat het spijsverteringsstelsel heel snel op gang wordt gebracht om de energie uit die maaltijd op te slaan.”

De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens een conferentie van de Society for Experimental Biology in Praag. Het is een bijzonder experiment, want het is de eerste keer dat wetenschappers de spijsvertering van de slang in kaart brengen met behulp van een CT-scan.

Ontleden
“De methode die wij hebben gebruikt, namelijk via een scan die een uur nadat de rat werd opgeslokt startte, is betrouwbaarder dan het ontleden van een dier, omdat de organen tijdens het onderzoek niet worden beschadigd,” zegt Lauridsen.

“Met deze techniek hoeft men geen dieren te doden,” zegt onderzoeker Kasper Hansen. “We kunnen de resultaten van het onderzoek steeds opnieuw reviseren, terwijl we experimenten uitvoeren met levende dieren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd