Wetenschappers hebben ontdekt dat rabarber – net als veel andere rode groenten – kankerdodende chemicaliën bevat. Als de plant dan ook nog eens zo’n twintig minuten gebakken wordt, neemt dat aantal chemicaliën bovendien nog eens sterk toe. Wellicht kunnen de stoffen aan de plant onttrokken worden en een nieuw medicijn tegen kanker vormen.

Rabarber bevat polyfenolen. Deze stoffen doden kankercellen en voorkomen de groei ervan. Daarmee biedt de plant veel mogelijkheden. Zo zou uit de plant een nieuw, minder giftig medicijn van onder meer leukemie kunnen worden gehaald. Wellicht biedt rabarber ook mogelijkheden voor kankerpatiënten die uitbehandeld zijn. Door de perfecte combinatie van chemotherapie en een concentratie van rabarber kan de ziekte effectiever worden aangepakt. “Een goede taart eten kan goed voor je zijn,” merkt onderzoeker Nikki Jordan-Mahy op.

“De huidige behandelingen zijn niet tegen alle kankersoorten effectief en resistentie is net zo’n groot probleem als de giftigheid ervan.” Rabarber wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al duizenden jaren gebruikt om diverse aandoeningen te verhelpen.