‘Race tegen de klok’ in Japanse reactoren

Het gaat erom spannen in de kernreactoren in Fukushima. Dat meldt het hoofd van het International Atomic Energy Agency. Volgens de man is de situatie op het moment zeer ernstig. De Japanners proberen de reactor met man en macht af te laten koelen, maar de tijd dringt.

Voor de tweede dag op rij rijden brandweerwagens af en aan om water bij de reactor te brengen. Zo moet een meltdown voorkomen worden. Als de reactor te warm wordt, smelt deze. Daarbij kan gevaarlijke straling vrijkomen.

Langzaam
Volgens de Japanse luchtmacht komt in ieder geval een deel van het water op de bestemming aan. Het blijkt niet mee te vallen om het water op de precieze locatie te krijgen. Het koelen gaat dan ook niet zo vlot. Volgens experts kunnen de reactoren nog wekenlang te heet blijven.

Elektriciteit
Ondertussen wordt er ook aan een andere oplossing gewerkt. In de kerncentrale is op dit moment geen elektriciteit voorhanden. Een nieuwe elektriciteitslijn moet dat probleem oplossen. Naar verwachting kan de stroomtoevoer vandaag nog deels worden hersteld. Men hoopt dan de koelsystemen weer op te kunnen starten. Dat zou een stuk effectiever zijn dan het water. Maar het is onduidelijk of het ook gaat werken. Zo is onbekend of de koelsystemen het nog wel doen.

Zand
Mochten de koelsystemen niet werken en het water ook niet afdoende zijn dan is er nog een plan B. Hierbij worden de reactoren begraven in zand en beton. Die oplossing werd ook in Chernobyl doorgevoerd. “Die oplossing houden we in het achterhoofd,” laat Hidehiko Nishiyama, een woordvoerder van het Japanse nucleaire agentschap weten. “Maar we richten ons nu op het koelen van de reactoren.”

Dreigingsniveau
Japan heeft het dreigingsniveau inmiddels verhoogd van vier naar vijf. Daarmee komt de ramp in Japan in ieder geval qua dreigingsniveau op gelijke hoogte met die van Three Mile Island (1979).

Hulp
De problemen met de kernreactor in Fukushima hebben ook grote gevolgen voor de mensen die getroffen zijn door de aardbeving, maar niet direct door de nucleaire problematiek. Veel hulpdiensten zouden in verband met de problemen bij Fukushima weigeren om door te rijden naar de getroffen gebieden.

De zorgen omtrent de reactoren hebben ook gevolgen voor nucleaire energie elders ter wereld. Zo gaan er steeds meer stemmen op om deze vorm van energie te vergeten. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd