Radiotelescopen leveren scherpste sterrenkundige afbeelding ooit af

Om de afbeelding te maken, hebben astronomen een radiotelescoop in de ruimte en 15 radiotelescopen op aarde gebruikt.

Op de afbeelding is de radiostraling afkomstig van de straalstroom van een zwart gat te zien. Het zwarte gat in kwestie bevindt zich in het hart van het sterrenstelsel BL Lacertae. Dat sterrenstelsel is zo’n 900 miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd.

Hoe groter de schotel van een radiotelescoop is, hoe meer details deze vast kan leggen. Maar wanneer astronomen details willen vereeuwigen, kunnen ze ook meerdere radioschotels aan elkaar koppelen. Zo ontstaat in feite een telescoop met een radioschotel die net zo groot is als de afstand tussen de twee meest afgelegen aan elkaar gekoppelde radiotelescopen.

Nog nooit is in de astronomie zo'n scherpe afbeelding gemaakt. Afbeelding: Gomez, et al. / Bill Saxton / NRAO / AUI / NSF.
Nog nooit is in de astronomie zo’n scherpe afbeelding gemaakt. Afbeelding: Gomez, et al. / Bill Saxton / NRAO / AUI / NSF.

Door een radiotelescoop in de ruimte en vijftien radiotelescopen op aarde aan elkaar te koppelen, ontstond in dit geval een denkbeeldige telescoop die maar liefst 100.000 kilometer groot was. En die telescoop kan heel kleine details blootleggen. “De afbeelding laat details zien die grofweg vergelijkbaar zijn met het waarnemen van een muntstuk op de maan,” zo meldt het National Radio Astronomy Observatory.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd