Raket van SpaceX explodeert op lanceerplatform

Zojuist is een raket van SpaceX op het lanceerplatform in Florida geëxplodeerd. De draagraket en lading moeten als verloren worden beschouwd.

Dat melden diverse Amerikaanse media. De explosie vond plaats op het lanceerplatform Cape Canaveral. Er is sprake van een flinke rookontwikkeling, zo blijkt uit de eerste beelden.

Volgens Spaceflight Now werden op het lanceerplatform een Falcon 9-raket en een Israëlische satelliet klaargemaakt voor lancering. Tijdens het testen van de raket zou er iets fout zijn gegaan. Of het werkelijk zo is gegaan, moeten we afwachten. SpaceX heeft nog niet op het voorval gereageerd. Ook is onduidelijk of er ten tijde van de explosie mensen in de buurt waren en of er gewonden zijn gevallen.

SpaceX is een private ruimtevaartorganisatie die raketten en ruimtecapsules ontwikkelt, bouwt en lanceert. Zo ontwikkelde het bedrijf de tweetrapsraket Falcon 9 en ruimtecapsule Dragon. Die ruimtecapsule wordt reeds ingezet voor het bevoorraden van het internationale ruimtestation en moet op termijn ook astronauten naar het ISS gaan brengen. SpaceX heeft een heldere doelstelling: de ruimte ontsluiten. En dat kan alleen als we de kosten van de ruimtevaart terugdringen. Eén van de manieren waarop we de ruimtevaart goedkoper kunnen maken, is het hergebruiken van materialen. Heel concreet wil SpaceX de eerste trap van de Falcon 9-raket gaan hergebruiken en zo de kosten drukken. Het bedrijf toonde eerder al aan dat het in staat is om de eerste trap van raketten weer heelhuids op aarde te laten landen.

Update 16.52 uur
SpaceX heeft zojuist een verklaring afgegeven en stelt dat er tijdens het testen van de raket inderdaad iets fout is gegaan. Hierdoor is zowel de draagraket als de lading verloren gegaan. Op het moment van de test was – zoals de procedures voorschrijven – niemand op het lanceerplatform aanwezig, waardoor er geen gewonden zijn gevallen.
Update 22.03 uur
Inmiddels is er een video online verschenen van de explosie. De video is hieronder te bekijken:

Bronmateriaal

Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd