Ramen die zichzelf wassen

 TECHNOLOGIE  Vervelend nieuws voor glazenwassers. Het lijkt misschien een mooie toekomstdroom, maar dan wel eentje die snel dichterbij komt. Een raam en zonnepanelen die zichzelf schoonhouden door stof en water af te stoten, zijn twee vindingen die op korte termijn de huishoudelijke wereld op zijn kop kunnen zetten.

De uitvinders van deze eigenaardige zelfreinigende objecten waren eigenlijk op zoek naar een medicijn tegen Alzheimer toen ze op de zelfreinigende coating stuitten. Deze coating is in staat om stof en water te bannen. De ontdekking kan wel eens het begin zijn van een schone toekomst. “We ontwikkelen een basis-wetenschappelijke technologie die kan leiden tot zelfreinigende ramen en een efficiëntere manier van energieopslag,” legt Lihi Adler-Abramovich, student en onderzoeker aan de Tel Aviv University uit.

De speciale coating zou vooral veel kunnen betekenen voor het opslaan van energie in de woestijn. Nu missen zonnepanelen daar hun doel door het vele stof dat hun oppervlakte bedekt. Als het lukt om de stoffen goed te ontwikkelen, zouden glazenwassers nooit meer met gevaar voor eigen leven de wolkenkrabbers hoeven te bestijgen; het materiaal uit dit onderzoek stoot water en stof af.

Ook voor de auto-industrie kunnen de ontwikkelde nano-technologieën belangrijk zijn. Het materiaal kan dienst doen als condensator en zo bestaande auto-accu’s een ‘boost’ geven. Dit zou met name belangrijk kunnen zijn voor de elektrische auto’s. Deze worden nu vaak nog als onbetrouwbaar bestempeld, maar zouden met deze stof wel eens een stuk daadkrachtiger kunnen worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd